Доц. Татяна Буруджиева: За Радев е много важно да спечели на първи тур, иначе ситуацията става много рискова за него

Проф. Христова е на мнение, че решението на КС няма да има особен резултат върху избирателите на ПП "ПП"

Доц. Татяна Буруджиева и проф. Антоанета Христова
Доц. Татяна Буруджиева и проф. Антоанета Христова Източник: Bulgaria ON AIR

"Президентът Радев има много сериозна подкрепа. Аз си мисля, че той е стигнал своя максимум. Само че проф. Герджиков не е стигнал максимума си, тук е голяма завръзка. Ясно е, че е много важно за Радев да спечели на първи тур. Но ако той загуби първи тур, тогава ситуацията става съвсем различна. От моя гледна точка рискът е много голям". Това каза пред Bulgaria ON AIR политологът доц. Татяна Буруджиева. 

 

Другият коментатор в студиото, проф. Антоанета Христова отбеляза, че е много малко времето всякакъв вид скандали да повлияят върху избора на президента Радев. Доц. Татяна Буруджиева заяви, че надеждата и за кабинет всеки ден намалява. 

 

"Беше ясно, че червените линии пречат за това. Говоренето за надпартийния интерес е важното. Управлението на сериозни кризи ни е важно в момента. Аз виждам запазване на червени линии. Виждам изказвания, които продължават да нагнетяват", поясни още политологът. 

 

Гостите в студиото коментираха и решението на КС, че указът за назначаването на Кирил Петков за министър е противоконституционен. 

 

"Правилата определят дали нещо е правилно. Конституцията е определила по какъв начин процедурите да определят кое е правилно и кое не е правилно по най-важните теми за държавата. Тези теми, които са свързани с нейните устои. Затова пренебрегването ѝ е в най-голяма степен работа срещу националната сигурност. За мен темата е много важна. Много е опасно всякакво дебатиране около това доколко аз трябва да спазвам Конституцията", посочи доц. Буруджиева. 

 

Проф. Христова е на мнение, че няма да има особен резултат върху онези избиратели, които харесват "Продължаваме промяната" и Кирил Петков.

 

"Те нямат мотивацията - за тях по-важен е резултатът, който ще се получи. Тъй като не по-слабо доминиращ мотив е желанието на хората да има правителство, а това е една от много малкото партии, които не поставя условия на другите. Напротив, казва, че ще разговаряме с всички и по този начин внушава на избирателите способността си да събере около себе си другите партии, за да направят правителство", изтъкна тя. 


"Аз съм убедена, че ще продължат усилията на онези политици, които сезираха Конституционния съд. Не виждам те да спрат при положение, че има това решение и че това е част от тяхната битка. Така че много е вероятно след изборите, тъй като мандатът на президента е до януари, да разсъждаваме за импийчмънт на Радев, но решение няма да има", разясни тя. 

 

Христова добави, че всяка друга партия все по-силно започна да поставя условия, а хората не желаят да отиват на избори и да няма правителство. 

 

"Ако искаме да направим този жест към хората с двойно гражданство, това е въпрос на решение. Не може обаче когато има един закон, той да се нарушава. Българската Конституция не нарушава правата на българите в чужбина. Аз много уважавам това решение - Кирил Петков казва: "Аз съм се върнал в България, искам да помогна на България". Никакъв проблем. Просто проблемът е да си министър с двойно гражданство, иначе помагай колкото искаш", каза ще тя.

Според доц. Татяна Буруджиева обаче, партията на Кирил Петков е постигнала тавана си. 

Още от "Мнения и анализи"

Слави Трифонов: Това би трябвало да е краят на политическата кариера на Христо Иванов

Спомняте ли си как се беше снимал пред централата на ДПС и крещеше “Нито глас за Пеевски"? И, в крайна сметка, сгушен в скута на Делян Пеевски, пие мазно турско кафе

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутатът Александър Йорданов: Въпросът как наследниците на терористи, на кадри на престъпната БКП, както и на нейна

Комунистите създадоха филм за възхвала на убийците - "Черните ангели" - и много български актьори се опозориха с участието си в него в ролята на терористи

Прочетете повече прочетете повече

Чуваш ли ги, Путин? Моряците на "Курск" те зоват при себе си! Путин бавно и постепенно губи разсъдъка си. Треперещи ръце

За един ден само в Авдеевка Русия губи толкова войници, колкото СССР е губил за цяла година в Афганистан през 80-те, пише експертът Камен Невенкин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени