Драгомир Младенов от ГЕРБ представи 5 доказателства, че Кирил Петков защитава пряко руския енергиен интерес

Нека помислим защо Кирил Петков категоризира изказването на Помпео при посещението му в България като "политически некоректно"

Драгомир Младенов
Драгомир Младенов

През изминалата една седмица едно посещение в София получи малко медийно отразяване, но за сметка на това стана предмет на анализ от страна на Кирил Петков. В България, за да изнесе лекция на тема "Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер", пристигна бившия държавен секретар Майк Помпео.


Помпео каза две много важни неща:

  • "Не позволявайте на тесногръди, зле информирани, неосноваващи се на фактите аргументи на шепа активисти да унищожат бъдещето на вашият народ. Българската икономика се нуждае от 3 милиарда кубични метра газ на година, а в същото време страната има залежи от 500 милиарда кубични метра";
  • "С отказа си от ядрената енергия и въглищата и с непосредствения преход към енергийни източници, разчитащи на слънцето и вятъра, "ние предадохме собствените си народи".

В същото време харвардският "млад" и "чист" анализатор господин Кирил Петков направи светкавичен анализ на визитата и заяви вярването си, че Бойко Борисов бил поканил Майк Помпео от името на КРИБ и му сложил думите в устата.


Вероятността лидерът на ГЕРБ да има на дистанционно управление бивш директор на ЦРУ и държавен секретар, е съществуваща само в главата на потребител на кристално овкусени пици.


Но нека помислим защо Кирил Петков категоризира изказването на Помпео като "геополитически некоректно". През зимата на 2012 г. година първото правителство на Борисов беше на път да даде на "Шеврон" (американска мултинационална енергийна компания) дългогодишна концесия за добиване на шистов газ. Видно лице на протестите тогава е бившият министър на околната среда и водите на Кирил Петков - Борислав Сандов (Демократична България).


И сега внимание - Трайчо Трайков, кмет на столичния район "Средец" от Демократична България, заявява, че протестите срещу шистов газ през 2012 г. са финасирани от "Газпрoм". Това е лесно проверима информация, като тогавашния ръководител на НАТО Фог Расмусен говори за сума от около 100 милиона евро и публично потвърждава подобен род операции.


И какво излиза?

  • Кирил Петков продължи купуването на руски газ, но чрез посредници, което доведе до драстично повишение на цените;
  • Същият поиска изключение за руския петрол от #Лукойл;
  • Назначи за министър на околната среда човек, за който има съмнение, че защитатава интересите на "Газпром";
  • Обвини американски държавен секретар за съвета да си гледаме интереса и вместо да чакаме чужд #газ да наблегнем на своя собствен добив;
  • И не на последно място - ПР на кампанията им е Драгиша Живкович - работил за "Газпром" в Сърбия!

    Ето ви пет факта от кариерата на Кирил Петков, които са в полза на #Русия.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени