Джонатан Еял: С комплексите Patriot, Западът дава послание към руснаците, че не могат да продължат безнаказано да унищожават инфраструктурата на Украйна

Системата Patriot не само ще даде на Украйна жизненоважна нова сила да защитава градовете си от ракетни атаки, но също така илюстрира, че засилените усилия на Кремъл не са допринесли много за подкопаването на западната подкрепа за каузата на Киев, казаха военни анализатори

Американски комплекси "Пейтриът"
Американски комплекси "Пейтриът" Източник: Topwar

Много вероятното предстоящо одобрение на модерни системи за противовъздушна отбрана на САЩ за Украйна може да предложи така необходимия тласък за нейните сили и навременна демонстрация на подкрепа от нейните съюзници, докато страната издържа на дълга и трудна зима, пише NBCNews.

 

Вашингтон е готов да удовлетвори отдавнашното и многократно искане на Киев, като изпрати ракетни системи Patriot, изпълнявайки обещанието си да укрепи допълнително способността на Украйна да осуети повтарящите се руски атаки както срещу нейните военни обекти, така и срещу гражданската инфраструктура. Одобрението на плана от министъра на отбраната Лойд Остин вероятно ще дойде по-късно тази седмица, като съобщението е възможно още в четвъртък, са заявили пред медията трима американски служители.

 

Системата Patriot не само ще даде на Украйна жизненоважна нова сила да защитава градовете си от ракетни атаки, но също така илюстрира, че засилените усилия на Кремъл не са допринесли много за подкопаването на западната подкрепа за каузата на Киев, казаха военни анализатори. След вълна от зашеметяващи украински победи, новината също така загатва за признанието, че условията са изместили фокуса на войната във въздуха с настъпването на зимата. Patriot — основното оръжие земя-въздух на въоръжените сили на Съединените щати, което се използва в целия свят - е акроним, описващ как работи неговата система (Проследяващ радар с фазирана решетка за прихващане на цел, бел. ред.).

 

Системите Patriot обикновено изискват обслужващи състави от до 90 души да преминат най-малко 10 седмици обучение, въпреки че само трима войници могат да стрелят с нея, ако е необходимо, каза армията на САЩ, а украинските въоръжени сили преди това вече надхвърлиха очакванията по отношение на това колко бързо техните военни усвояват използването на западни оръжия. 

 

Тежката зима в Украйна се усеща в цялата страна, като много райони са без електричество или отопление след бомбардировка от руските сили, унищожени електроцентрали, линии и подстанции. Температурите бяха определени да достигнат до минус 6 градуса по Целзий в сряда вечерта в столицата. Студеното време и появата на гъста кал, която представлява значително препятствие за нахлуващите руски превозни средства още от началото на войната през февруари, се очаква да забавят бойните операции на земята, но въздушните удари и атаките с дронове продължават. Войната се превърна в очите на някои западни служители в битка за това кой има най-много муниции.

 

Експерти казаха, че вероятното предложение за Patriot идва след месеци на интензивни руски атаки, които са изтласкали украинската отбрана, предимно оборудване от епохата на Студената война, наследено от разпадането на Съветския съюз, до границата им. "С навлизането в зимата количеството на маневрените операции на земята по време на войната ще намалее поради всички причини, които знаем - времето, условията и т.н.", коментира Джонатан Еял, асоцииран директор в Royal United Services Institute think tank в Лондон.

 

"Така че е много вероятно Русия да поддържа натиска от въздуха, като се опитва систематично да унищожава украинската инфраструктура. Затова е много важно за западните поддръжници на Украйна да погледнат отново украинската противовъздушна отбрана. Времето и моментът са важни", каза той.

 

Рано в сряда съществуващата украинска противовъздушна отбрана свали 13 произведени в Иран дрона Shahed в столицата на страната, съобщи градската военна администрация на Киев в канала си в Telegram. Високопоставени американски служители смятат, че Русия предоставя безпрецедентна военна и техническа подкрепа на Иран в замяна на оръжия.

 

Ракетите Patriot не решават проблема с дроновете, които са твърде малки, за да бъдат открити от повечето системи за противовъздушна отбрана (освен това е безсмислено използването на струващите милиони ракети на системата Patriot да се използват за унищжаване на дронове, струващи няколко десетки хиляди долара, бел. ред.), добави Еял, но новите оръжия наистина осигуряват важен допълнителен слой за противовъздушна отбрана на украинската армия.

 

Също така, като се има предвид тежкият, изтощителен характер на войната - която вече е повече от 300 дни - доставката на най-съвременни оръжия показва, че западните поддръжници на Украйна няма да толерират многократните нападения на руския президент Владимир Путин срещу гражданска инфраструктура.

 

"Политическото послание към руснаците е, че не могат да продължат безнаказано да унищожават инфраструктурата на Украйна, което Путин прави всеки ден. Те не могат да направят това, без Западът да достави по-добри и по-сложни оръжия на украинската армия", каза Еял.

 

Украйна иска увеличаване на огневата мощ земя-въздух много преди пълномащабното нахлуване на Москва тази година. Докато руските танкове преминаваха през границата през февруари, настоящи и бивши американски служители и експерти по отбраната казаха на NBC News, че редица опасения - включително, че оръжията могат да провокират Русия или да попаднат в руски ръце - са попречили на САЩ и техните съюзници да удовлетворят украинските искания.

 

За някои анализатори това нежелание е резултат от руска кампания за сплашване на Запада, която едва сега се игнорира. "Това е още една стъпка в стабилното преодоляване от САЩ на усилията на Русия да я възпира от помощ за Украйна", каза Кийр Джайлс, експерт по Русия и консултант в Chatham House, мозъчен тръст в Лондон.

 

"Видяхме постепенен процес на САЩ, които предоставят по-съществени способности на Украйна, тъй като става ясно, че "червените линии" на Русия не са нищо повече от блъф и самохвалство, като голяма част от реториката на Кремъл", каза той. Джайлс добави, че предложението за Patriot от САЩ също е признание, че природата на войната се е променила: от поредица сухопътни офанзиви в опит да се превземат големи градове през февруари до бомбардиране на цивилни центрове и борба за запазване на превзетата територия.

 

"Жизненоважната битка за бъдещето на Украйна не е на фронтовата линия - вместо това тя е в защитата на цивилното население и ключовите центрове от кампанията на Русия с дронове и ракети, предназначена да сложи край на съпротивата на Украйна, като направи страната необитаема", каза той.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени