Експерт: Москва е в дъното на говора на омразата в РСМ срещу България

Това заяви пред БНР международният анализатор Владимир Владимиров

Протести в Македония
Протести в Македония Източник: VCG

"Македонската партия ВМРО-ДПМНЕ отявлено се превръща пред очите ни в антиевропейска. СДСМ за няколко години успя да вкара РСМ в НАТО и е напът да вкара Северна Македония в ЕС. Шоуто, което гледаме вече повече от седмица, е желанието на ВМРО-ДПМНЕ да се върне на власт в Скопие". Това каза пред БНР международният анализатор Владимир Владимиров, наблюдател на политиката на Балканите.

 

Той подчерта, че за европейските наблюдатели е ясно, че говорът на омразата срещу България идва от центрове, в дъното на които е Москва: 
"Трябва да разглеждаме протестите и радикализацията от страна на ВМРО-ДПМНЕ на политическата ситуация в Северна Македония като хибридна операция".

 

Според него Урсула фон дер Лайен е направила жест на добра воля към РСМ, като е изказала волята на ЕС за стартиране на преговори между Скопие и Брюксел. Владимиров изказа надежда управляващата коалиция в Северна Македония да намери сили в себе си, а и с помощта на албанските партии, с решение на Собранието да даде старт на преговорите с ЕС.

 

"Решението ще е стрес тест за управляващите в Скопие", подчерта той. За България е важно РСМ да започне преговорите и задно да намерим решение на спорните въпроси, които не са толкова тежки, въпреки радикализацията, подчерта анализаторът.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени