Експерт: Путинофилството е патологично заболяване, катастрофична аномалия на русофилството

Путинизмът в България е тежка форма на ценностен кретенизъм, възмущава се проф. Николай Слатински

Путинофилство
Путинофилство Източник: Bela Doka
Личен  сайт  на проф. Николай Слатински, експерт по национална сигурност

 

Първият мой профил във Фейсбук, който ми служеше вярно толкова години, от седмица е блокиран и аз мога само пасивно да го съзерцавам и да си давам сметка, че той, най-вероятно, е завинаги загубен за мен. Трябва да направим нещо, трябва да вдигнем международен шум, за да стане ясно, че хората, отговарящи за Фейсбук в България системно се саморазправят с тези, които осъждат сатрапа Путин и неговата жестока агресия спрямо Украйна и на практика му оказват мощна подкрепа, толерирайки онези, които подкрепят Путин и войната, водена от него с драстични нарушения на международното право.

 
Ордите на путиновите орки действат в неописуем разрез както с Хагските конвенции, като използват забранени видове оръжия; така и с Женевските конвенции, като избиват и раняват деца, болни, пленници, жени с малки деца, старци (и не полагат последни грижи за редица свои убити войници); и обстрелват детски градини, училища, болници, религиозни храмове, водни и топлоелектрически централи, остана само да взривяват язовирни стени и да предизвикат втори Чернобил в някоя АЕЦ.
 
Започнах този статус с моя първи профил, защото в него видях днес един интелигентен човек, от много тачена при соца писателска фамилия, дала не един, а двама изявени тогава автори. Той бе написал, че повече не може да понася националните ни телевизии и му се повръща от тях, защото се били превърнали в рупори на нацистите бендеровци и разпространявали лъжи и измами. Всъщност, той не иска да вижда истината. Не че го боли от нея, просто тя заплашва да му разруши удобния и толкова добре подреден негов свят, в който Путин е винаги прав, в който Путин е несъмнено велик! Блокирах го незабавно. И се замислих. Тези дни писах, че путинофилството е тежко онкологично, патологично заболяване на русофилството. Да, така е! Путинофилството е катастрофична аномалия на русофилството.
 
Приемам русофилството, когато то е свързано с пиетет към руската култура и наука, когато има корени в историята. В края на краищата имаме и американофили, и германофили, и какви ли не други фили. Но русофилството при множество хора в България е мутирало в путинофилство. А това е именно патологично заболяване! Както каза мой приятел – путинофилството е патология, защото то днес, даже при тези потресаващи кадри на въргалящи се по улиците трупове на украинци, даже при цялата потресаваща информация за разрушенията и убийствата, които ордите путиновите орки извършват в Украйна, когато всеки нормален човек не може да не се възмути, да не изпита състрадание, да не е обзет от съчувствие, да не усеща дълбока и остра болка за жертвите в Украйна, изведнъж изключва от човешкото съзнание емпатията!
 
Човекът е възникнал като емпатично същество. Човекът е първото животно, което е качило емпатията на нивото на социалната си дейност, в съзнателното си отношение към света и другите човешки същества. За останалите животни емпатията, ако я има, е на биологично, инстинктивно ниво. Заедно с няколко такива уникални „нововъведения“, емпатията е онзи ресурс, овладян от човека, който го е превърнал в цар на планетата! И ето, изведнъж путинофилството изключва емпатията! Това е жестоко, това е мерзко, това е необяснимо, това е потресаващо! Да одобряваш случващото се в Украйна, да не се възмущаваш от тези зверства и варварства, казва същият мой приятел, това е равносилно да харесваш Менгеле, Гьобелс, Гьоринг, Хитлер! Разбирате ли защо наскоро написах, че путинизмът в България е тежка форма на ценностен кретенизъм!
 
Щом такъв интелигентен човек като този, когото днес блокирах в първия си профил, може да падне толкова ниско и низко, че да позволи да му бъде изключена емпатията, то представяте ли си стотиците хиляди путинофили в България на какво са способни, след като в мнозина от тях рефлексията и рефлективността са на далеч по-слабо откъм интелигентност и разумност ниво!? Страшно е!
 
Ако путинофилите се докопат някой ден до властта у нас, то путинофилството им може да стане жестоко, толкова жестоко, че избиването и пребиването на огромен брой хора без съд и присъда в страната ни след 9 септември заплашва да ни се стори малка нощна музика...Няма друга държава, която да е достигнала такива страшни децибели на путинофилството. По която и скала да го мерим, българското путинофилство превзема най-високите нива на увреденост и агресивност.
 
Путинофилството е способно и България да предаде и да продаде на путинистите. Не само ще ги посрещне с хляб и сол, но и ще ги боготвори, като им пее Осанна! A срещу всички, на които то днес е насъбрало нечовешка злоба и неистова омраза, путинофилството ще крещи Разпни ги!

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени