Експерт: След поражението на руската армия в Украйна, Русия ще бъде потопена от вълна на насилие и престъпност

Според Игор Яковенко, насилието представлява житейска норма в Русия

Престъпност и насилие в Русия
Престъпност и насилие в Русия Източник: Скрийншот/Youtube

Когато войната в Украйна приключи, след поражението на руската армия, Руската федерация ще бъде обхваната от вълна от насилие и престъпност. В интервю за агенция  УНИАН  руският журналист и социолог Игор Яковенко изрази увереност в това, като отбеляза, че след като оцелелите военни се заврнат от фронта, в Русия ще настъпи истинска война.

 

"Всичко това ще расте, и то рязко ще нарасне и ще се превърне в наистина всеобщо бедствие след неизбежното поражение на Русия във войната. Тогава голям брой хора ще се изсипят от фронта, хора, които са оцелели в тази война. Тези хора ще дойдат в Русия, в големите градове, ще се върнат у дома и ще продължат да правят това, което са правили във войната", отбеляза експертът.

 

Всяка война е ръст на насилието, в това число не само по време на войната, а и в бита, в мирния живот. Това е посттравматичен синдром - имаме "афганстанскииски синдром" в Съветския съюз, имаме "чеченски синдром", добре изучен е "виетнамския синдром" в САЩ", добави Яковенко. 

 

Игор Яковенко
Игор Яковенко Източник: Dsnews.ua

Този "украински синдром" в Русия, поствоенен, ще бъде несъпоставим по своя мащаб, защото сегашната война е изпълнена с чудовищни ​​жестокости, което се усилва от много фактори, особено от нейната безсмисленост. Следователно, според Яковенко, мащабът на жестокостта в Руската федерация след поражението няма да бъде сравним с това, което е било преди нея.

 

"Трябва да добавим и активното участие на криминали, тези десетки хиляди затворници, които бяха мобилизирани в ЧВК "Вагнер". Тези хора вече са на свобода. А това са хора, които са били одобрени по умението им да убиват - основно такива Пригожин вербуваше в своята ЧВК. Тези от тях, които са оцелели в Украйна вече са в руските градове и се занимават с това, заради което са попаднали в затвора или са се научили в армията, когато целият този опит на насилници и убийци те са използвали в Украйна. Това те сега прилагат в Русия", коментира Яковенко. 

 

Според него, насилието представлява житейска норма в Русия. "Започвайки от времената на Московското царсто, където насилието е държавна политика, то се е предавало надолу и се превърнало в основа на живот - държавно насилие, насилие семейно, домашно насилие", подчертава експертът. 

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени