Експерт: Цялата мощ на руската пропаганда е насочена към създаване на "пораженчески" настроения сред "западните хора"

Русия се опитва да "дресира" Запада и да провокира неконтролируем хаос, пише юристът Евгений Цибуленко

Руска пропаганда
Руска пропаганда Източник: Вася Ложкин/Telegram

Евгений Цибуленко, естонски учен, юрист-международник, с украински произход

 

Тоталната изолация от "загниващия Запад", неговото "корупционно влияние", ЛГБТ хората и най-новите технологии е фикс идеята на сегашното руско ръководство. Руският Z-певец ШАМАН, който копира дипломата си от Уикипедия, наскоро се опита да изплаши Запада, като натисна драматично "червения бутон" по време на песента "Аз съм руснак" на концерт в подкрепа на Северния военен окръг.

 

Войната в Украйна стана "най-добрият час" на руската пропаганда. Светът е изправен пред безпрецедентен феномен - денонощното излъчване на изкривена картина на света, в която Русия изглежда като уникална "Северна цивилизация", а всички останали са просто "приложения" към нея, някакви "трансформатори", използвайки ултрамодерния речник на руския президент Путин.

 

Освен това, за разлика от други кризи, в сегашната ситуация почти целият свят се превърна в поле (или дори полигон) за политическите и пропагандни игри на руското правителство. Създадена е мащабна, дълбоко ешелонирана система за пропагандно въздействие, с помощта на която Русия се опитва да "опитоми" и "обучи" Запада, а същевременно и останалия свят.

 

Евгений Цибуленко
Евгений Цибуленко Източник: Rus.postimees.ee

Формирането на пространство на страха се осъществява чрез демонстриране на груба сила, брутална инвазия, провокиране на мащабни "изкуствени кризи" – от миграцията до енергетиката. Борбата с дъгата и висшето образование, паметниците на ракетата "Сармат", песните за междуконтиненталните балистични ракети, легендите за "метеорита Путин" - хиперзвуковата ракета "Авангард" и сектантските призиви за самозапалване в "ядрен огън" станаха основни в света. Руското информационно и социокултурно пространство. Достатъчно е да се каже, че дори депутатите от Държавната дума пишат песни за балистичните ракети (вместо по някакъв начин да възродят руското изследване на космоса).

 

Такъв "енергичен ядрен разказ" ("да ударим вулкана Йелоустоун със Сармат") всъщност има за цел да парализира обикновените хора със страх както в самата Русия, така и да окаже неустоимо влияние върху гражданите на други страни, така че те дори не могат да се съмняват в "силата на руските оръжия" и ефективността на "руските връзки и традиционните ценности".

 

Не е тайна, че сегментирането на аудиторията на "врага" е важно за руската пропаганда. Ето защо толкова благоговейно се тачат (и добре финансират, макар и понякога с фалшиви пари) множеството "полезни идиоти" от всякакъв вид – от "ковид дисиденти" до дейци на културата и изкуството. Ето защо многобройните "слушатели на Путин" на Запад, Изток, Север и дори "глобалния Юг" са "активирани" и постоянно се поддържат в "бойно състояние на духа".

 

Формирането на орбита от привърженици на "Руския свят"/"Руската идея", както и систематичното предаване на "ядрени" наративи на Запада, става чрез съвместните усилия на щатни руски агенти; представители на Россотрудничество, но по същество същите агенти, но в цивилни дрехи; журналисти (въпреки че някои от тях вече са признати за "агенти на влияние" и експулсирани от приемащите страни); множество фондации, търговски и културни мисии (с други думи "агенти под прикритие").


А също и престъпни структури, които са тясно свързани със същите щатни агенти и са един от каналите за финансиране (често с фалшиви пари) "приятелите на Путин" в чужбина. Да добавим всъщност многобройните "приятели на Путин", "слушателите на Путин", както и куп "полезни идиоти" от средите на "гражданите-русофили".

 

Отделно трябва да се отбележи, че внезапно разкритите разузнавателни таланти на служителите на Руската православна църква, някои от които вече са признати за заплаха за националната сигурност в редица европейски страни, в частност България.

 

Е, разбира се, да не забравяме и за "чуждите" жители, щедро "нахранени" с истории за "напълно безопасната и високоефективна ваксина Спутник V", автомобилни ралита под руския трикольор и изпълнения на "талантливи артисти, избягали от ДНР". Цялата мощ на руската пропаганда на фона на "военната тенденция" (война в Украйна, война в Израел) е насочена към разширяване на зоната на неконтролируем хаос и създаване на "пораженчески" настроения сред "западните хора" (както държавни служители, така и обикновени граждани) в лицето на "въстание" срещу неоколониализма", възникващата сила на страните от "глобалния юг" и Русия, въоръжена с "изконни връзки".

 

Руските президентски избори през 2024 г. диктуват специална стратегия и тактика за "опитомяване"/"обучение" на Запада от руската пропаганда. Вече се забелязва, че идеологическата подготовка за изборите в руските "придворни" медии се пропагандира с бясна скорост. Държавната дума и пропагандният щаб включиха "турбо режима" на пълен капацитет. Сякаш Путин бърза за някъде... Което е доста изненадващо, защото изборите в Русия винаги са "сага за вечността".

 

След като стовариха "шокови" наративи върху главите на своите съграждани, руските пропагандисти решиха да приучат "колективния Запад" към идеята за "очертаваща се нова стратегия на Запада спрямо Русия", като почти забравиха за 12-ия пакет на санкциите. Западният свят е изнудван с вездесъщия "Вагнеом", "отварянето на втори фронт" на Балканите и изпитания метод за дестабилизация по границите. Струпването на мигранти по финландската граница е точно копие на "ръководството" на Лукашенко, плагиатство обаче!

 

За руските пропагандисти, Западът вече пълзи на колене пред Русия, молейки прошка от ислямските страни за кухото атака срещу Израел. Европейският съюз вече се разпадна и отделните му членове виждат Орбан като новата "надежда за Европа". Останалите търсят възможност незаконно да се присъединят към Русия като "Европейска ДНР/ЛНР". И естествено, ще трябва да бъдат официално защитени... От тези, които останаха при Орбан...

 

Всички бариери между Азия и Европа напълно изчезнаха, благодарение на ясно организираното спонтанно преминаване на мигранти бойци-преселници през финландската граница. А руснакът, необременен от кола или куфар, въоръжен само с четка за зъби и 100-доларови рубли в пазвата си, щастливо си почива на Малдивите и Венецуела, гордо не му пука за Лувъра, Карловия мост и прочие ексцесии.

 

Микс от подобни изказвания, щедро подправени с обещания за доживотна инвалидност на участниците в СВО, "силна рубла", евтин бензин и петрол от 100 долара за барел, както и ограничения върху абортите, спиране на оцелелите медийни платформи сега съставляват официалния идеологически дневен ред на Русия, ядрото на предизборната кампания на Путин.

 

Над всичко това гордо се извисява патриарх Кирил, който е "пропуснал" православния храм без купол на новата банкнота и, според слуховете, тайно е кръстил Кадиров в православието. Проблемът е, че Западът с неговото рационално мислене може да не е готов за подобна "пропаганда на оксиморони", която съставлява "крепежната основа" на новата "Северна цивилизация", наречена "Русия". Съответно, ще бъде трудно да се идентифицира някакъв ясен вектор на заплаха и да се разбере как да се сведе до минимум вредата от такава "откачена пропаганда".

 

Едно вече е очевидно - че е възможно да се спре дейността на неговите носители, тъй като те представляват поразително противоречие с мнозинството западни граждани, които традиционно са ориентирани към "рационалност", индивидуализъм и демонстрират прагматизъм в действията си.

 

Източник:  cyprus-daily.news 

Превод: Факти.бг

Още от "Мнения и анализи"

Слави Трифонов: Това би трябвало да е краят на политическата кариера на Христо Иванов

Спомняте ли си как се беше снимал пред централата на ДПС и крещеше “Нито глас за Пеевски"? И, в крайна сметка, сгушен в скута на Делян Пеевски, пие мазно турско кафе

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутатът Александър Йорданов: Въпросът как наследниците на терористи, на кадри на престъпната БКП, както и на нейна

Комунистите създадоха филм за възхвала на убийците - "Черните ангели" - и много български актьори се опозориха с участието си в него в ролята на терористи

Прочетете повече прочетете повече

Чуваш ли ги, Путин? Моряците на "Курск" те зоват при себе си! Путин бавно и постепенно губи разсъдъка си. Треперещи ръце

За един ден само в Авдеевка Русия губи толкова войници, колкото СССР е губил за цяла година в Афганистан през 80-те, пише експертът Камен Невенкин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени