Експертът Даниел Стефанов: Хартиената бюлетина създава сигурност

Доста усилия бяха положени през последните години избирателната система да бъде дискредитирана и разнебитена, отбеляза още той

Гласуване с хартиена бюлетина
Гласуване с хартиена бюлетина

 "Няма в света право да се гласува с машина, или право да се гласува с хартия, или да се гласува с цветен камък като в някои държави. Имаш право на глас. Всяка избирателна система цели да даде еднакво право на глас на всички. Това, че се вгледахме в метода на гласуване и го превърнахме в основния въпрос, е грешка".

 

Това мнение изрази пред БНР политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов. Не е нормална ситуацията, в която методът на гласуване е по-важен от правото на глас, смята той.

 

Възможността да се гласува с предварително подготвена хартиена бюлетина създава сигурност, че всеки човек ще може да упражни гласа си, независимо дали машината работи, или не, изтъкна политологът.

 

По думите му разговорът как не могат да се доставят някакви ролки е срамен. "Доста усилия бяха положени през последните години избирателната система да бъде дискредитирана и разнебитена", отбеляза още Даниел Стефанов.

 

Относно спора дали ЦИК да се състои от професионалисти, или да бъде политически орган, Стефанов посочи, че засега надделява второто.

 

"Ако България беше продължила по пътя на хартиените избори, тогава експертизата е малко по-обща. Когато започнем да влизаме в малко по-нишови решения като в момента, там се иска малко по-тясна експертиза", поясни той.

 

Експертът застъпи позицията, че секционните избирателни комисии от години са най-слабата част от изборния процес.

 

Каскадното обучение - ЦИК да обучава РИК, а те от своя страна СИК, няма добър резултат, отчита той.

 

Политическите партии не създават собствени "масиви" от хора, които да бъдат обучавани, допълни Стефанов.

 

"Трябва да се помисли и за процедурата на броене, при положение, че имаме два източника на хартиени бюлетини. Процесът трябва да е сравнително прост и ясен, за да не създава проблеми в секциите", каза Даниел Стефанов.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Кремъл засилва контрола и преследването над опозицията чрез кодифициране на термини, разширяващи официалното опреде

Новата стратегия определя "русофобията" като "проява на омраза, враждебност или враждебно отношение към гражданите на Русия, руския език и култура" чрез "агресивни нагласи и действия"

Прочетете повече прочетете повече

Борислав Цеков: Сенаторът от ДП Робърт Менендес е част от "антикорупционното мнозинство" на ППДБ, сега е признат за вино

През 2021 г. същият подписа (може да се предполага, че е срещу заплащане) "отворено писмо" до България. То беше писано от родни соросоидни активисти и съдържаше всички техни опорки за "завладяната държава", затънала в корупция и пр.

Прочетете повече прочетете повече

"Машината за убийства" на Москва набира скорост, непряката война между Русия и Запада навлиза в по-опасен етап

Дори съветският режим, в пика на своята параноя, не откри "ловния" сезон за всички свои критици или за онези, които работеха в критични отрасли

Прочетете повече прочетете повече

Асим Адемов: Мутренските подходи са били винаги използвани в общините, управлявани от кметове на ДПС

Моето искане към вас е да освободите не само страха в партията ви, а и страха в управляваните от вас общини, заявява евродепутатът от ГЕРБ-СДС към Доган

Прочетете повече прочетете повече

ISW: НАТО ще помогне на Украйна да спечели войната на изтощение срещу Русия

Избрани военни бази на САЩ в Европа въведоха повишени нива на готовност в отговор на засилените руски диверсионни и хибридни операции срещу съюзници от НАТО през последните няколко месеца

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени