Експертът Искрен Иванов: Китай е насочен към руските суровини и Русия трябва да се тревожи какви ще бъдат последиците от този конфликт за икономиката и зависимостта ѝ от Китай

Ядрените оръжия са единственото, което дава основание на Запада да гледа сериозно на Русия, казва експертът

Д-р Искрен Иванов
Д-р Искрен Иванов Източник: Фейсбук

"Предвид целите на Русия в този конфликт и неотстъпчивостта, която проявява руският президент, до никакво развитие при преговорите няма да се стигне. Реално развитие ще има едва когато САЩ и Русия седнат на една маса. Докато няма диалог между Америка и Русия този конфликт няма как да бъде разрешен", заяви експертът по международна сигурност и управление на кризи Искрен Иванов в "България сутрин".

 

"Крайната цел на войната в Украйна е възстановяване на Съветския съюз в сферите на влияние, които е имал преди Студената война. Не смятам, че е в руската философия да се откаже от една такава война. Действително има много тези, че този руски боен несломим дух няма как да бъде спрян. Но в една война е важно кой е по-силната страна. В този етап руската армия не напредва много убедително", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

 

По думите му санкциите няма да окажат влияние върху този боен дух, поради това, че Русия е решена да вземе Украйна. Той поясни, че колкото и дълбоки да са санкциите, най-много да превърнат Русия в абсолютно затворен режим, което няма да спре амбициите на Путин.

 

"Мир ще има, когато Америка и Русия си стиснат ръцете и решат бъдещето на Украйна, защото сдържащата сила в момента са ядрените оръжия. Те са единственото, което дава основание на Запада да гледа сериозно на Русия", изтъкна Иванов.

 

Експертът обърна внимание, че погледът на Китай е насочен към руските суровини и Русия трябва да се тревожи какви ще бъдат последиците от този конфликт за икономиката и зависимостта ѝ от Китай. "Бъдещето на Европа е създаването на европейска армия.

 

Докато ЕС няма европейски отбранителни сили, той няма как да бъде равнопоставен участник в един такъв конфликт. В момента, в който САЩ и Русия възобновят своя диалог, Европа няма да бъде приета като равнопоставен участник на масата, просто защото няма въоръжени сили", подчерта Иванов.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени