Експерти: Новият център на пропагандата на Кремъл е в Белград

Публичното разширяване на дейността на "Рибар" (известен руски Telegram канал за военни блогъри) до международни операции за влияние върху медиите е забележително

Кремълска пропаганда
Кремълска пропаганда Източник: Telegram

Известен руски канал за военни блогъри, награждаван от Кремъл, обяви, че е открил "медийно училище" на Балканите, което вероятно подкрепя усилията на Кремъл да разшири обхвата си в международното информационно пространство.

 

Каналът в Телеграм "Рибар" заяви на 25 април, че е открил "Медийно училище "Рибар" на Балканите" и че екип на "Рибар" е прекарал изминалата седмица в Сърбия и на територията на Република Сръбска (сръбското политическо образувание в Босна и Херцеговина). Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

"Рибар" твърди, че екипът му е обучавал студенти, журналисти, политици и учени как да създават и управляват канали в Telegram, да организират тези канали в мрежи, да разпространяват "правилно" съдържание и да се борят с "дезинформацията".

 

Руска дезинформация
Руска дезинформация Източник: Shutterstock

"Рибар" твърди, че основателят Михаил Звинчук е изнасял лекции, приел е 10 "ярки и обещаващи" проекта и е постигнал споразумения за провеждане на редовни лични майсторски класове с авторите на неуточнени руски канали в Telegram.

 

Преди това "Рибар" е провел майсторски клас за значението на Telegram и други социални медии за ръководители на пресслужби и служители по комуникациите в руския държавен отбранителен конгломерат "Ростех" вероятно в опит да нормализира войната, без да включва Кремъл.

 

Публичното разширяване на дейността на "Рибар" до международни операции за влияние върху медиите е забележително, особено в момент, когато Кремъл се стреми да разшири влиянието си върху руското информационно пространство и да кооптира повече руски военни блогъри, както е направил с "Рибар".

 

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се срещна с президента на Република Сръбска Милорад Додик в Санкт Петербург на 23 април и обсъди засилването на междудържавното сътрудничество и ситуацията на Балканите и в Европа.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени