Експерти: Русия ще използва конфликта в ивицата Газа за войната си в Украйна

Няколко пъти тази година пратеникът на Кремъл в Близкия изток Михаил Богданов проведе както телефонни, така и разговори на живо с представители на Хамас

Москва, Кремъл
Москва, Кремъл Източник: Telegram

Американски експерти смятат, че Русия ще използва конфликта в ивицата Газа, за да вземе преимущество във войната в Украйна.

 

Кремъл обвини Запада, че пренебрегва конфликтите в Близкия изток заради подкрепата за Украйна, написа в анализ Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон.

 

Анализатори отбелязват, че руското министерство на външните работи е обвинило Запада, че пречи на усилията на Близкоизточния квартет, състоящ се от САЩ, ЕС, Русия и ООН.

 

Русия ще продължи да използва атаките на Хамас в Израел, за да придвижи напред няколко информационни операции, предназначени да намалят подкрепата и вниманието на САЩ и Запада към Украйна. 

 

Известният руски пропагандист Сергей Мардан заяви в Telegram, че Русия печели от избюхвюнето на насилието в Израел, тъй като "светът ще премести вниманието си от Украйна за известно време и ще се заеме отново да гаси вечния пожар в Близкия изток". 

 

"Тези наративи на Кремъл са насочени към западната аудитория, за да вбият клин във военната подкрепа за Украйна, да се стремят да деморализират украинското общество, като твърдят, че Украйна ще загуби международна подкрепа и в същото време да уверят вътрешната (руска, бел. ред.) аудитория, че международната общност ще снижи внаминаето си към военните усилия на Украйна", добавя той, цитиран от ISW.

 

Министерството на външните работи в Москва каза, че Русия също има контакти с ислямистката групировка Хамас, която управлява ивицата Газа и е класифицирана като терористична организация от САЩ, ЕС и Израел.

 

Няколко пъти тази година пратеникът на Кремъл в Близкия изток и заместник-министър на външните работи Михаил Богданов проведе както телефонни, така и разговори на живо с представители на Хамас, съобщи институтът.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени