Екзакта: ГЕРБ дърпа с 8 % пред останалите, за второто място се конкурират три партии

Втори са ПП "ПП" с 15,5 %

Електоралните нагласи според Екзакта
Електоралните нагласи според Екзакта Източник: Екзакта

Шест партии към момента изглеждат сигурно представени в състава на следващия парламент. Това е видно от електоралните нагласи на твърдо решилите да гласуват в долната графика, показва изследване на "Екзакта Рисърч Груп".

 

ГЕРБ е първа политическа сила с 23,5 % и запазва тази си позиция в няколко поредни изследвания на Екзакта. Не толкова стабилни изглеждат нещата, обаче, когато става дума за подреждането на следващите три партии. В момента след ГЕРБ на местата от второ до четвърто се нареждат ПП с 15,5 %, ИТН - 15,2 % и БСП - 15.0 %, като разликата между трите формации е в рамките на половин процент. Това предвещава жестока конкуренция до самия край на кампанията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота.

 

Три от по-малките формации също ще се стремят да подобряват резултата си до края на кампанията. Това са ИБГНИ, ВМРО и "Възраждане". По време на двете кампании от началото на годината, ИБНИ успяваше да мобилизира привържениците си и  двукратно влезе в парламента. ВМРО на тези избори се явяват самостоятелно след участие в две коалиции и това би могло да амбицира допълнително електората им. "Възраждане" също демонстрират растящо самочувствие.

Настоящото национално изследване на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода 6-12 октомври 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 99 гнезда, в 70 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face" интервю. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Изследването е проведено със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

 

Съгласно чл. 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщава информацията от това каре.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени