Eвелина Славкова: ГЕРБ Вероятно ще предложат експертен кабинет, но това не означава, че ще получат подкрепата на ПП и ДБ

Третият мандат ще отиде при БСП, прогнозира Славкова. Според нея президентът се опитва да се дистанцира от "Български възход" и от Стефан Янев

Eвелина Славкова
Eвелина Славкова Източник: "Труд"

Три седмици след изборите започнаха срещите при президента с парламентарните партии в търсене на яснота относно възможностите за съставяне на правителство. След срещата с ГЕРБ-СДС датата за връчване на първия мандат все още не е ясна.


Президентът се опитва да даде повече време на този парламент, за да се свърши някаква работа. Това обясни пред БНР Евелина Славкова от изследователски център "Тренд".


"Вероятно той смята, че много трудно може да бъде сформиран кабинет в 48-то Народно събрание. Това излъчват и политическите партии като послание след изборите. Те се държат предизборно в поведението и говоренето си".


При "Продължаваме промяната" голямо значение има базата, върху която е създадена и обещанието "да махнем Борисов, да изчегъртаме ГЕРБ", обясни Евелина Славкова.


ГЕРБ са в сложна ситуация и са готови да използват различни варианти, поясни тя: "Вероятно те ще предложат експертен кабинет, защото знаят, че с ярки политически лица подкрепата ще бъде по-трудна.

 

Но дори да извадят експерти, това не означава, че ще получат подкрепата, която искат от "Продължаваме промяната" и ДБ. ГЕРБ не искат подкрепа от "Възраждане" и ДПС, защото това оказва влияние върху имиджа на партията".


Третият мандат ще отиде при БСП, прогнозира Славкова: "Президентът се опита да се дистанцира от "Български възход" и от Стефан Янев. След войната в Украйна много ясно разграничи позициите си, които не съвпадат с тези на ДБ.

 

Той няма да легитимира тяхното разбиране, давайки им мандат за съставяне на правителство. Въпреки че отношенията му с Корнелия Нинова са влошени, той ще го даде на БСП и това ще е знак към електората на партията. Румен Радев няма да ограничи своите политически действия само в рамките на втория си мандат. Той гледа по-дългосрочно".

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Ограниченията в материалната база ограничават възможностите на украинските сили да провеждат ефективни отбранителни

И с ограничени ресурси Украйна удържа на руския напор, пишиат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната

Прочетете повече прочетете повече

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени