Евелина Славкова, Тренд: Дните на правителството са преброени

"Когато бръкнеш в джоба на българина, това няма как да бъде пропуснато", каза още тя

Евелина Славкова
Евелина Славкова Източник: NOVA NEWS

"Доста сложен филм ще се разиграе. Ние вече гледаме няколко епизода от този филм. Днес ще видим горе-долу финала. Всеки от коалиционните партньори се намира в сложна ситуация. И двете страни са губещи от тази ситуация." Това коментира социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд" преди днешното парламентарно заседание, на което ще се гласува да има ли военна помощ за Украйна.

 

"БСП ще са губещи, ако след всички заявки, че няма да подкрепят дори един куршум, дори един куршум излезе – то ще постави в много неприятна ситуация БСП. Другите коалиционни партньори също са губещи, защото голяма част от българското общество по-скоро очаква България да остане неутрална в този конфликт. Българинът се страхува, че това може да ни въвлече във военен конфликт", каза тя пред БНР.

 

Според нея БСП губи двойно – "и от страна на българите, и от страна на своя електорат." Българинът се страхува съвсем прагматично и зад това се крие недоверието, че в такава ситуация можем да се справим, че сме част от НАТО и по един или друг начин ще бъдем защитени. Това е въпросителна, на която политиците трябва да обърнат внимание, поясни Евелина Славкова.

 

Според нея интересно ще бъде дали БСП "ако търсят вратичка да се измъкнат, а не хвърлят просто кърпата", ще търси "разказ или ще изпълнят думите си, които Корнелия Нинова многократно заяви".

 

Северна Македония със сигурност ще бъде по-големият препъникамък, който може да разцепи коалицията, подчерта социологът. Червените линии няма как да не доведат до срив в коалицията, смята Славкова. Президентът всячески се опитва да се дистанцира от правителството. Това показва, дори индиректно казано, сваляне на доверието към този кабинет от страна на кабинета, изтъкна тя.

 

"Отброяват се дните до края на това правителство. Изключително трудно би издържало". Славкова изрази скептицизъм, че кабинетът би издържал да издържи до местните избори и му даде хоризонт до есента. По думите ѝ "това правителство ще се самосвали, не толкова опозицията да го свали", а ГЕРБ печелят от това правителството "да пие тази горчива чаша от проблеми и кризи".

 

В момента сме в енергийна криза, комбинацията с висока инфлация и невъзможността бизнесът да прецени как ще се справя, ще доведе до социално напрежение, което няма как да не се отрази на правителството, посочи Евелина Славкова.

 

"Правителството ще бъде поставено в пресата от няколко проблема. Тежестта на вътрешнополитическите е много голяма. Когато бръкнеш в джоба на българина, това няма как да бъде пропуснато", каза още тя.

Още от "Мнения и анализи"

Евродепутатът Александър Йорданов: Въпросът как наследниците на терористи, на кадри на престъпната БКП, както и на нейна

Комунистите създадоха филм за възхвала на убийците - "Черните ангели" - и много български актьори се опозориха с участието си в него в ролята на терористи

Прочетете повече прочетете повече

Чуваш ли ги, Путин? Моряците на "Курск" те зоват при себе си! Путин бавно и постепенно губи разсъдъка си. Треперещи ръце

За един ден само в Авдеевка Русия губи толкова войници, колкото СССР е губил за цяла година в Афганистан през 80-те, пише експертът Камен Невенкин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени