Евродепутатът Александър Йорданов: Лидер като Бойко Борисов няма никакво основание сам да се оттегля, а още по-малко неговата партия да го сменя

Очертава се на 2 октомври коалицията ГЕРБ-СДС да срази за пореден път БСП

Евродепутатът от ЕНП ГЕРБ-СДС
Евродепутатът от ЕНП ГЕРБ-СДС Източник: Личен архив на Александър Йорданов
НЕУДОБНИ ДУМИ: ЛИДЕРИ И ОСТАВКИ
 
Напоследък празни лаладжии във Фейсбук, които нищо не разбират от политика, се надпреварват да дават акъл кой партиен лидер трябва да си "отиде". Чета им простотиите, но не мога да приема, че наистина може да има толкова неадекватни фейсбукари. Последният техен хит е: "да си отиде Борисов и всичко ще се оправи". Хайде, холан! Дали лидер на една партия напуска лидерския пост в нея решава само и единствено самата партия и никой друг. Това е азбучна истина на демокрацията. Лидерът, т.е. председателят на дадена партия, може сам да подаде оставка, ако партията му претърпи тежко поражение на избори.
 
Пресен пример за такова действие бе оставката на лидера на ДСБ Радан Кънев след като неговата партия претърпя изборно поражение и не влезе в парламента. В миналото след поражения на изборите оставки подадоха Жан Виденов от БСП и Филип Димитров от СДС. След катастрофална изборна загуба от лидерския пост се оттегли и Симеон Сакскобургготски, чиято партия носеше дори неговото име. Лидер като Бойко Борисов няма никакво основание сам да се оттегля, а още по-малко неговата партия да го сменя, защото откакто той е неин лидер тя винаги побеждава своя основен противник БСП.
 
Очертава се на 2 октомври коалицията ГЕРБ-СДС да срази за пореден път БСП. Нещо повече. Оказа се и то съвсем наскоро, че Борисов дори и да не е депутат, е в състояние така да организира партията си, че тя заедно със СДС успя да използва умело неразбориите в лагера на управляващите и само за шест месеца ги свали от власт. В такава ситуация, ако се говори за оставки, то е логично такива да подадат падналите скоровременно от власт лидери. Защото допуснаха партиите им да загубят позицията си на управляващи. Всяка една от тези партии - ПП, ИТН, БСП и ДБ се очертава да загуби предстоящите избори от ГЕРБ-СДС. И защо тогава Борисов да подава оставка?
 
Не е ли по-демократично и цивилизовано именно те, партиите паднали скоропостижно от власт и очертаващи се да загубят предстоящите избори, да подсетят своите лидери да си бият камшика. Явно не се сещат. Затова и ги сръчквам. Разкарайте си губещите лидери, за да си запазите партиите и те да могат да помогнат поне с нещо малко на България. Защото балонът, който вашите лидери надуха за някаква "промяна", която се оказа голяма лошотия, хаос и криза, се спука.
 
Но същото важи и за много от т.нар. извънпарламентарни партии, които от години не могат да прескочат четирипроцентната бариера за влизане в парламента. Тук добри примери, сходни с този на Радан Кънев, дадоха наскоро лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов и на БЗНС Николай Ненчев. Те се оттеглиха от постовете си след поредица от загуби на изборите. Но Петков, Трифонов, Нинова, Атанасов, Иванов, Сандов се ослушват и чакат да падне тавана. Няма да падне. Комбинациите, които те, както и друга, постоянно губеща лидерка като Мая Манолова - бивша бесепарка, кроят са тъпи и вредни за България.
 
Но така става винаги, когато загубилите се снишават, правят се на улави и замислят как да направят мръсно на победителите. Това се канят и сега да направят. Но всяка тяхна анти ГЕРБ-СДС комбинация донася само лоши дни за България. Мисля, че гражданите разбраха вече това през последната година. И също започнаха да ги сръчкват. Все по-често чета във Фейсбук как те наричат с грозни имена шмекерите на промяната и ги пращат да си ходят обратно там откъдето са дошли. Тоест, в нищото. Или им се подиграват. Окичват ги с прякори. Не е хубаво това. Не трябва да е така. Няма нищо срамно една партия да загуби от друга, по-силна от нея.
 
Ето, коалицията "Демократична България", откакто е създадена, търпи винаги поражение от коалицията ГЕРБ-СДС. И някои дабъли, както фейсбукарите ги наричат, просто изкукаха, тресе ги постоянно злобарщината. А техните лидери се прегърнаха с основния противник на дясното у нас - БСП, направиха дори лидера на тази ретроградна партия вицепремиер на България. Такова предателство българската демокрация не познаваше. Но...случи се. И като достигнаха дъното на собственото си падение измислиха поредната глупост: "Борисов да си ходи"! Наистина е глупост и малоумщина. Защото какво друго означава на себе си да не могат акъл да дадат, а да се опитват да го дават на чужда партия? Да казват на кадърния, който на избори ги побеждава от много години, да си ходи, та да освободи място за тях, некадърниците, които през същите тези години само губят?
 
В държавите с демокрация има правила. Ще ги повторя: оставка подават лидерите понесли тежка загуба от основния си противник, а не победителите. Партиите отстраняват своя лидер, когато установят, че той вече не може да ги води към победи. Защо мислите напусна политиката Иван Костов? Защото установи, че вече не може да побеждава. А той беше политик със самочувствие и си харесваше прякора Командира. Но така командирстваше СДС, а след това и ДСБ, че загубите дори от БСП се случиха.
 
Колко пъти още членовете и симпатизантите на "Демократична България" ще трябва да установяват, че не могат да победят на избори ГЕРБ-СДС? И не е ли време да разкарат лидерите си, които все не успяват да ги отведат до победата?
 
Но веднага си правя самокритика. Не трябва така да говоря. Не трябва да падам до равнището на тези, които все надничат в чуждия партиен двор. Защото само лидерът и само неговата партия трябва да вземат важните решения. Намеса отвън и акъл отвън са неприемливи. Поне така трябва да бъде при демокрацията, с което искам да кажа, че някои фейсбукари, които искат оставката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов още не са дорасли до европейската демокрация. Но има време. Ще ги почакам да изкласят. Аз лично нямам бърза работа.
 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени