Фоторепортерът Цветан Томчев с писмо до СЕМ и БНР: Уволнете Волгин, той не е журналист, а пропагандист

Повод за гневната реакция на Томчев е скандален пост във Фейсбук на Волгин, оправдаващ Народния съд, виновен за смъртта на хиляди българи след 1944 година

Петър Волгин
Петър Волгин Източник: Zonanews

Известният фоторепортер Цветан Томчев е изпратил писмо с подписка на съмишленици до председателя на СЕМ и генералния директор на БНР, в която настоява за уволнението на Петър Волгин.

 

Цветан Томчев
Цветан Томчев Източник: Facebook

Повод за гневната реакция на Томчев е скандален пост във Фейсбук на Волгин, оправдаващ Народния съд, виновен за смъртта на хиляди българи след 1944 година.

 

Още по-циничното в случая е, че Волгин го е публикуван тенденциозно точно на 1 февруари, когато България отдава почит към жертвите на престъпния комунистически режим. 

 

Томчев допълва в писмото си, че в случая не нарушава колегиалната етика, защото Петър Волгин не му е колега журналист, а пропагандист.

 

Ето пълният текст на писмото на Цветан Томчев:

До Председателя на СЕМ

До Генералния директор на БНР

Уважаема г-жо Момчилова, уважаеми г-н Митев,

Казвам се Цветан Томчев, фотожурналист и преподавател по фотожурналистика.

 Пиша това писмо, в което прилагам снимки от постове във Фейсбук по повод на написано от радиоводещия в програма "Хоризонт" на БНР, г-н Петър Петров Георгиев – Петър Волгин.

 Вчера, в Деня на почит към жертвите на комунизма държавният служител, известен с псевдонима Петър Волгин, написа в профила си във Фейсбук, че: "Достатъчно е да погледнеш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд". В момента когато пиша, този пост вече е споделен 115 пъти и е харесан от 643 човека, последователи на Волгин.

По повод на написаното от Волгин направих публикация, която призовава БНР и СЕМ да уволнят Волгин за уронване престижа на държавна институция и за насаждане на език на омразата в стилистиката на фашистките призиви по  времето на националсоциализма и ранния комунизъм в България. До сега под моя призив има 230 човека, които с "харесването" на призива изразяват желание да бъдат включени в тази подписка. Има и над 70 споделяния на този текст.

 Аз съм фотожурналист от 1984 г., работил съм в няколко вестника, познавам и ме познават всички български журналисти. Толкова арогантно и цинично поведение на журналист не помня в моята дълга професионална кариера. Този човек срами БНР и който и да го подкрепя политически, която и да било амбасада да се застъпва за него, това поведение на водещия от БНР е недопустимо да продължава! Нека г-н Волгин да иде на работа в някоя частна медия, където може да си приказва и да пише каквото си пожелае, защото там ще му плащат собствениците на медията, а не данъкоплатците!

Уважаема г-жо Момчилова, уважаеми г-н Митев,

Моля да обърнете внимание на факта, че има Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, а  чл. 2, ал.1, т.3 от този закон обявява Народния съд за престъпление. Изхождайки от това, публикацията на Волгин е публикация в медия, макар и социална, от лице, което упражнява журналистическа професия и нарушава поне три текста от Етичния кодекс на българските медии. 2.5.1. - да не се публикуват материали, подбуждащи насилие; 2.6.4 - да не се възхваляват престъпления; 2.7.1 - да се придържа към благоприличие. Освен това Волгин нарушава Кодекса на труда  по текстовете за поведението на работника или служителя (чл. 189, ал. 1 от КТ). Там в чл. 188. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) има включено дисциплинарно наказание "уволнение". Още  (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

Прилагам файлове с копирания пост на г-н Волгин и копия с имената на част от хората, които са се "подписали" – одобрили са подписката за уволнение на Волгин.

Като журналист, не считам, че съм нарушил "колегиалната етика" като атакувам лично човек от гилдията. Това е така, защото Петър Волгин не може да ми бъде колега, той не е журналист, а е пропагандист!

С уважение, Цветан Томчев , 02.02.2023г.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени