Гари Каспаров: Байдън не дава на Украйна оръжието на победата!

За разлика от терористите от ХАМАС и Хизбула, кремълските терористи даже не крият, че целта им е гражданската инфраструктура

Гари Каспаров
Гари Каспаров Източник: Wikimedia Commons

Гари Каспаров
Фейсбук

 

Администрацията на Байдън очевидно не желае да обезпечи Украйна с оръжието на победата. Войната вече щеше да е близо до своя край, ако американците бяха прекратили всички тези стенания относно възможна ескалация и задкулисните разговори с разни Патрушеви-Наришкини, и бяха започнали да доставят онова оръжие, което би им позволило (на украинците, бел. ред.) да преминат в решително настъпление. На първо място танкове, самолети F-16, дронове, ракети с голям обсег, които с лекота биха достигнали руските бази. Съществува достатъчно голяма номенклатура от въоръжения, която би позволила да се промени кардинално ситуацията на фронта. Всички основни опорни пунктове на руската аримя, разположени на украинска територия могат да бъдат унищожени. 

 

Освен това, Америка трябва да престане да се опитва да сдържа Украйна по отношение на отговори на ракетните (руски, бел. ред. ) обстрели. Ние си имаме работа с тероризъм. Даже, за разлика от терористите от ХАМАС или Хизбула, кремълските терористи не скриват, че се прицелват в гражданската инфраструктура. Не прекъсват опитите да се тласне Украйна в каменния век, в тотална хуманитарна катастрофа. Целта на руските ракети основно е гражданската инфраструктура. И в тези условия всички разговори за възможна ескалация в случай на украински отговор ми се струват аморални и абсолютно неразумни, късогледи, доколкото единствено отдалечават края на войната. 

 

Базите, от които се извършват обстрелванията, се намират не само на окупираните територии на Украйна, но и на територията на Русия и Беларус на Лукашенко. Моето мнение е, че Западът трябва да предостави на Украйна оръжие и да й даде карт бланш за неговото използване за унищожаването на тези бази. За да бъдат спасени цивилни, за да бъде спасена инфраструктура. Технически всичко това е осъществимо и в течение на седмица-две войната ще се промени кардинално. 

 

И тук стигаме до главния въпрос - какво възпира американците? Ясно е, че това не е никакъв риск от използване на ядрено оръжие. Нито един руски генерал или адмирал няма да се приближи до ядреното копче, тъй като знае, че до 10 минути ще долети американската "Томахоук" (крилата ракета, бел. ред.) и ще приключи неговия ненужен никому живот. Това, от което се притеснява САЩ - това е военният разгром на Русия, крахът на путинския режим и Русия, която ще потъне в хаос. Абсолютно очевидно е, че именно тази идея, която съществуваше и през 91-ва година, се явява основното противоречие. Единствено тя спира предоставянето на Украйна на онова оръжие, което би й позволило да завърши тази война в най-кратки срокове. 

 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени