Ген. Атанас Запрянов: Путин загуби 40% от териториите, които беше завладял

Украйнските въоръжени сили са организирани по натовски стандарти, добави той

Ген. Атанас Запрянов
Ген. Атанас Запрянов Източник: Скрийншот видео кадър

"Путин загуби 40% от териториите, които беше завладял. Той не успя да превземе Киев. Това са стратегически загуби. Не очаквам стратегически пробив в тези бойни действия, които сега се водят". Това заяви в извънредното студио на NOVA NEWS под названието "Година в ада на войната" ген. от резерва Атанас Запрянов.

 

По думите му подготвената украинска армия, високият боен дух и готовността на самите украинци да защитават страната си, са причина за успехите на украинския народ.

 

Бившият зам.-военен министър смята, че не само по-високоточните западни оръжия, но и цялостната организация на въоръжените сили на Украйна, които са по натовските стандарти, са помогнали за хода на военните действия.

 

Липсата на адекватна логистика, разузнаване, адекватно командване и управление на руските въоръжени сили са причина за неуспеха на Русия, смята Запрянов.

 

Запитан дали руските олигарси се готвят за преразпределение (на ресурсите) след евентуална загуба на войната в Украйна, Запрянов заяви, че влючването на такива частни фирми и компании ерозира единната командна линия.

 

"Не се изненадвам, че генералите са казали на Путин – "или ние ще командваме, или ти командвай както искаш". Частната армия "Вагнер" няма комплексна авиация", поясни бившият зам.-военен министър.

 

"Българската позиция остава колеблива, тя е такава от началото на войната, такава е и на ниво политически сили. Украйна се нуждае от конкретна военна помощ", заяви Запрянов.

 

Относно предоставянето на военна помощ за Украйна, бившият зам.-военен министър каза, че е трябвало да стане както са го направили други държави. "Въоръжението на Българската армия е на същото технологично ниво като Украинската и Руската армия, сега Украйна търси по-високо технологични оръжия", заяви бившият зам.-министър на отбраната.

 

"Все още имаме запаси, които биха могли да бъдат предоставени и после да бъдат възстановени. Никой не казва да оголим своите складове", обясни той по отношение на предоставяне на боеприпаси за Украйна.

 

Според Атанас Запрянов до края на годината не е реалистично да се очаква мирно решение на войната в Украйна.

 

Относно договора "Нов СТАРТ", от който Русия обяви, че се оттегля, той припомни, че тя е спряла посещенията за верификация и контрол. "Не е добре, че Русия замразява участието в този договор", категоричен е бившият зам.-военен министър на България.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени