Ген. Събев: Русия няма да използва ядрено оръжие в хода на войната в Украйна! Тихомир Безлов от ЦИД: Винаги съм бил скептик към това, което Путин казва и което руснаците правят

Структурите за киберсигурност трябва да се разширяват, добави той

Тихомир Безлов и ген. Съби Събев
Тихомир Безлов и ген. Съби Събев Източник: Скрийншот видео кадър

България отдавна имаше нужда от структура за киберсигурност. Голям е потокът от информация, дано са предвили достатъчен личен състав. Нужно е да се създадат и структури за кибер отбрана. Това каза генералът от резерва Съби Събев по NOVA NEWS. 

 

В НАТО много сериозно се работи по тази тема, тези структури трябва да се разширяват, защото тенденцията е много устойчива, добави той. 

 

Кибершпионажът и тази структура, която се създава към нашата Служба за военно разузнаване има съвсем различни функции от тези, които имат подобни звена към МВР например, добави генералът от резерва. 

 

Войната в Украйна показва необходимостта и важността от съществуването и развитието на структури за киберотбрана. Те трябва да се разширяват, тъй като тенденцията е устойчива", категоричен е Събев. Той казва, че България няма добра система за киберсигурност.

 

Но причината за създаването й не е предизвикана само от войната в Украйна. "Това направление в разузнаването се развива от 15-20 години в съюзните ни държави, да не говорим в САЩ какви структури има", подчерта ген. Събев. 

 

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пък е на мнение, че основните проблеми са кадрите и финансирането. Той каза, че една от инфраструктурите, които бяха подложени на кибератака, е институцията, която той ръководи. Безлов свързва това действие с Кремъл и напомни, че през 2016 г. отново са били жертви на атака от там.

 

Ген. Съби Събев коментира заплахите на Русия за използване на ядрено оръжие. Той обясни, че ученията на руските стратегически ядрени сили се провееждат почти всяка година. "Тези учения се обявяват предварително, няма нищо изненадващо. Аз отдавна съм казал, че вероятността за натискане от Путин на ядреното копче е нулева, защото в руските документи по сигурността и отбраната много ясно са фиксирани случаите, при които тя ще прибегне до ядрено оръжие. И основният случай е, когато тя бъде нападната с ядрено оръжие - тя или нейните съюзници. И вторият случай е при конвенционална война, когато има създадена опасност за самото съществуване на руската държава. Такива условия не се създават в тази война, така че да не се спекулира", заяви ген. Събев. 

 

Тихомир Безлов заяви, че винаги е бил скептик към това, което Путин казва и което руснаците правят. "Спомнете си преди една година - тогава всички казваха, че е абсурд Русия да нападне Украйна. Преди половин година Путин казваше, че това не е война, а специална военна операция. После каза, че няма да има мобилизация, а сега сме свидетели какво става", подчерта анаализаторът от Центъра за изследване на демокрацията. 

 

Опитът за една година ни научи, че не трябва да сме прекалени оптимисти, завърши Безлов. 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени