Ген. Съби Събев: България се държи доста несериозно в НАТО от съюзническа гледна точка

Никой не може да отговори твърдо в момента дали ще има военни действия между Русия и Украйна, но не е изключено, добави той

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев Източник: NOVA NEWS

"За съжаление у нас като че ли не се разбира добре концепцията за засилено предно присъствие в НАТО, която функционира в балтийския регион. Тази концепция предвижда изпращане на подготвени - подчертавам, подготвени - батальонни бойни групи в състав 1000-1200 човека, които пристигат в съответната страна, която е само страна-домакин", каза в предаването "Офанзива“ по NOVA първият български представител в Алианса ген. Съби Събев.

 

Той продължи, че в България е измислено нещо, което дава статут на страната да бъде не само страна-домакин, но да бъде и рамкова държава, което означава, че трябва да осигури и основния подготвен състав на батальона. "Това няма как да стане и го няма никъде в практиката на батальонните бойни групи", добави ген. Събев. 

 

Този батальон, когато пристига в друга държава, той обикновено е подготвен по всички стандарти на НАТО, със съответната система за командване и управление. Не виждам как ние за кратко време можем да го подготвим, за да изпълни функцията си. Плюс това - той не демонстрира съюзническата солидарност, която функционира в НАТО. Не може България да каже "Ние няма да приемаме съюзни формирования под формата на една батальонна бойна група, ние ще я съставим сами". Това е объркване на концепцията и е доста несериозно от съюзна гледна точка, обясни ген. Съби Събев. 


"Никой не може да отговори твърдо в момента дали ще има военни действия между Русия и Украйна. За съжаление руските войски нарастват като размер на руско-украинската граница - вече са около 130 000. Много хора се надяват, че конфликтът ще бъде избегнат и дипломацията ще свърши основната си мисия. Но не е изключено", смята той.

 

Според него въпросът опира до реномето на руския президент Путин. Ако той се оттегли, то ще пострада. "Експерти смятат, че ще има частично навлизане и признаване на републиките Донбас и Луганск. Възможно е и навлизане от Беларус, те с Русия само на практика не са една държава", добави ген. Събев.

 

Той припомни, че от НАТО ясно са заявили, че Украйна не е член и може само да бъде подпомогната, но няма как Алианса да влезе във военни действия.

 

"Юрофайтърите, който ще дойдат в България са испански, модерни и многоцелеви, но предполагам, че те ще дойдат като Еър полисинг - за охрана на въздушното пространство", каза още генерал Събев. За него сключването на договора за втората част на изстребители от САЩ е трябвало да се случи по-рано.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени