Ген. Съби Събев: Москва реално поддържа "Хамас"

Тази акция на "Хамас" беше инспирирана основно от Иран, но подкрепена от Русия, добави той

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев Източник: БГНЕС

Мисля, че вече стана достатъчно ясна ролята на Русия във войната в Газа. Колкото и да има руски твърдения, че те нямат нищо общо, те реално поддържат "Хамас". Делегация на "Хамас" беше в Москва, атаката на "Хамас" беше на рождения ден на Путин, сега символично, дали е случайност или не, но все пак е така символично. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО.

 

"Аз мисля, че тази акция на "Хамас" беше инспирирана основно от Иран, но подкрепена от Русия, защото Русия очевидно искаше да отклони вниманието на западния свят от войната в Украйна, и разбира се, да разсее американската помощ в две посоки. Да намали за Украйна и да се увеличи за Израел, което, разбира се, е в интерес на Русия. Не мисля, че тази стратегия на Русия ще успее като краен резултат. Но очевидно е, че и световното обществено мнение, внимание и медийното внимание беше пренасочено, поне на този етап към Израел", каза още ген. Събев.

 

Според него, дори за Русия ще бъде интерес, ако този конфликт в Израел се разрасне, т.е. ако в него се включи и "Хизбула", подкрепяната от Иран. "А дори и самият Иран, виждаме вече, че и хусите в Йемен обявиха също така война на Израел и започнаха с ракетни нападения, включително и "Хизбула" има ракетни нападения. Израел отговаря, няма още наземни сражения между "Хизбула" и Израел, но очакваме да видим какво ще стане следващата седмица. Същевременно  американската страна взе предохранителни мерки и придвижи в региона две авианосно ударни групи, разбира се, и контингенти морска пехота, които най-вероятно ще бъдат използвани първоначално и главно за евакуация на цивилно население от тази зона. Но ако така поразително се намеси Иран или пък "Хизбула" започнат настъпателни действия по суша, аз мисля, че Америка ще се включи на страната на Израел, защото беше отправила много ясно предупреждение "Хизбула" и Иран да стоят настрана от този конфликт", добави експертът.

 

Украйна подкрепи изцяло действията на Израел, с което, разбира се, си навлече гнева на държавите от Близкия изток. Това ще се отрази ли по някакъв начин, ако тя е очаквала от там подкрепа? Ген Събев сравнява двете сегашни войни, като твърди, че и срещу двете страни Украйна и Израел беше извършено агресивно действие. Така че двете страни, може да се каже, са жертва на агресия. Тази агресия продължава в Украйна в класическия й вид, а агресията срещу Израел продължава с редица ракетни нападения, основно от "Хамас" и Ислямски джихад в Газа. И хусите в момента, и "Хизбула" също осъществяват определени агресивни действия срещу Израел. Така че има връзка между двете страни, и във всички случаи Украйна съвсем правилно изрази съпричастност към това, което се случва в Израел.

 

"Но същевременно Украйна иска и западното внимание, и подкрепа към нейната отбранителна война, да не намалява, което е нейно право в случая. Защото по мащаби отбранителната война на Украйна срещу Русия е в много по-голям мащаб, отколкото, примерно действията в израелските операции в Газа. Те са така в локален мащаб", добави експертът.

 

Според ген. Събев, доста различия има в тези два военни конфликта. "В единия случай с Украйна имаме една страна, която е изправена пред ядрена сила-агресор, и то ядрена свръхсила, като Русия. От друга страна в Израел, ивицата Газа, ние виждаме една мощна, малка държава, във военно отношение мощна, спрямо една терористична организация, каквато е "Хамас", която използва главно терористични методи, използва населението като щит срещу действията на Израелската армия, с огромна мрежа подземни тунели и съоръжения, за водене главно на партизанска война, отколкото на класически военни операции, както е случаят на Руско-украинския фронт. Има съществени различия, но общото е това, че Украйна се стреми да защити своята независимост и териториална цялост. А Израел пък, от друга страна, също така се стреми да защити своята сигурност и своите граждани".

 

"Видяхме какво стана на 7 октомври с тази терористична акция на "Хамас", с убийството на огромен брой невинни мирни жители. Така че и двете страни реално отразяват агресия. В случая обаче с Израел, ние виждаме, че там той надделява над тази агресия, обкръжава Газа и започва действия в самия град, с операции по почистване, включително с навлизането в тези подземни тунели, разрушаването на тази подземна инфраструктура, която е основата, центъра на тежестта на "Хамас" в тази война. Така че, когато бъде разрушен този център на тежестта, аз мисля, че и самата терористична организация бързо ще се срине. Ние виждаме успех в случая с Израел, а примерно в Украйна в момента имаме патова ситуация", добави ген. Съби Събев.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени