Ген. Съби Събев: Отново се снишихме пред Русия, станахме пасивен наблюдател на агресията й срещу Украйна

България можеше да предостави един дивизион С-300 и на примера на Словакия да договори със САЩ да ни се предоставят ракетни комплекси "Пейтриът", коментира той

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев Източник: NOVA NEWS

Защо украинското ръководство помолиха всички страни от ЕС и НАТО за такава военна помощ? Те искат със средствата за ПВО да наложат такава зона, с която да създадат зона на защита на своите градове. Това каза в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО ген. Съби Събев.  

 

България можеше да предостави един дивизион С-300 и на примера на Словакия да договори със САЩ да ни се предоставят ракетни комплекси "Пейтриът". 

 

На въпрос това няма ли да ни направи участник в конфликта, ген. Събев заяви, че останалите 28 държави (без България и Унгария) помагат с военна помощ на Украйна и това не ги прави участници в конфликта.

 

Където видим негативен пример, веднага се приобщаваме към него - само ние и Унгария няма да окажем военна помощ на Украйна. Имаме 200 хил. българи в Украйна, трябваше да помислим, че тази помощ е и в тяхна подкрепа. 

 

Отново се снишихме пред Русия, станахме пасивен наблюдател на агресията на Русия, стоим абсолютно неадекватно, стоим като член на НАТО, на когото не може да се има доверие. Какво ще стане, ако някога ни се наложи на нас НАТО да ни брани от подобна агресия?

Заплахите за България са преди всичко от разрастване на конфликта, провокации към някоя страна членка на НАТО. Ако се задейства чл. 5 на Вашингтонския договор, то България трябва да изпълни ангажиментите си към НАТО.

 

Обстоятелствата са налице и България вече трябваше да е оказала военна помощ. Не може и президентът, и министър-председателят на Украйна, и посланикът да молят за такава помощ, а ние да отказваме, добави ген. Събев. 

Според първият ни военен представител в НАТО, има опити за обграждане на донбаската оперативна украинска група и се надявам, че руснаците няма да успеят да ги обградят в "чувал". Има отделни рейдове на руски войскови групи, които се опитват а проникнат на по-голяма война, но с неуспех. Силите на Русия, ангажирани в тази война, ще стигнат най-много за завладяване на левобрежна Украйна, за да имат по-силни позиции при едни евентуални преговори.

Ракетата "Кинжал" е ракета с въздушно базиране, носена от МиГ-31 М, с далекобоност 2000 км, с над 5000 км/ч. Да, руснаците ще изпитват някои нови типове оръжия, коментира ген. Събев относно информациите, че за пръв път Русия е използвала крилата ракета "Кинжал".


Подозирам, че Радев е отказал среща с Лойд Остин, добави ген. Съби Събев. Изявлението на Радев, че само български пилоти трябва да участват в охраната на въздушното ни пространство той отдаде на "сантимент" на президента от времената, когато е бил шеф на ВВС. Но със 7-8 самолета е трудно да се осъществуват по-интензивни дейности по тази задача, заключи ген. Съби Събев. 




Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени