Ген. Съби Събев: Президентът е стратегически неадекватен, проявява стратегическа неграмотност

Може да дадем на Украйна комплекс С-200, танкове, САУ, РСЗО "Град" и 152-мм оръдия

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев Източник: БГНЕС

България има какво да предостави като военна помощ на Украйна, въпрос на политическа воля е. Това заяви генералът от резерва Съби Събев по NOVA NEWS.


От публичната информация за военните запаси на България, не е проблем да изпратим 30-31 танка, самоходни артилерийски системи, боксируеми оръдия 152 мм – 150 броя, реактивни системи за залпов огън "Град" над 150 броя, МТЛБ-та, средства за ПВО.

 

Имаме един комплекс С-200, който е с най-голям обхват. Той е технологично остарял, но ако Украйна предяви интерес, може да й се предостави, а да запазим за нас С-300, уточни първият национален военен представител на България в НАТО.

 

По думите му, ако предоставим своето въоръжение, може да очакваме то да бъде компенсирано до около 50% от дадената на Украйна отбранителна помощ.

 

Според него служебното правителство е трябвало да приеме подобна оферта и определи като погрешна позицията да не се предоставя военна помощ на Украйна.

 

Президентът е стратегически неадекватен, проявява стратегическа неграмотност. Оценките му не съвпадат с оценките, давани от Пакта, каза още ген. Събев.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени