Ген. Съби Събев: Решението за изгонването на руските дипломати е напълно законосъобразно, напълно навременно и България съвсем непоколебимо го приложи

Разполагането на американския пети корпус в Полша е знак, че ще изгражда командна структура на предна линия, подчерта ген. Събев

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев Източник: БГНЕС

В предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS бившият представител на България в НАТО ген. Съби Събев коментира решението за изгонване на руските диломати от страната ни: "Това решение е напълно законосъобразно, напълно навременно и България съвсем непоколебимо го приложи. Всички тези излишни страхове,  че едва ли не сме изправени пред война с Русия, че едва ли не обявяваме война на Русия, едва ли е нужно да коментираме със сериозни хора-наблюдатели".

 

След срещата на лидерите на НАТО в Мадрид ще започне преработка плановете за отбрана на всяка страна членка на алианса, включително на България, заяви още той. "Никой не може да каже в детайли у нас какви сили ще се развръщат, посочи ген. Събев. "Но нека да няма съмнение, че отбранителният план на България, който ще бъде завършен, ще гарантира абсолютно на 100 % отбраната на страната срещу заплахи от всякаква посока", убеден е първият ни представител в НАТО.

 

На въпрос може ли да очакваме увеличение на числения състав на т. н. бойна група у нас след приемането на нова стратегическа концепция на НАТО и определянето на Русия като най-голямата заплаха за Алианса, той посочи, че тази българска група може да нарасне до 1650 души. "Това не са кой знае колко души, но все пак това е нарастване, което ако се реализира, ще даде много ясен сигнал, че НАТО съвсем сериозно обръща внимание и на способностите за възпиране и отбрана на територията на нашата страна", коментира той.

 

Той уточни, че Италия става рамкова държава, тя осигурява системата за командване и управление и основните сили в тази многонационална бойна група. "

 

"Румъния е в процес на закупуване на ЗРК "Патриот", Полша вече има такива, България не притежаваме такива системи, но ако се наложи тези системи ще бъдат развърнати на нашата територия", добави генералът от резерва. Той добави, че се предвижда засилване на само на въздушното, но и на морското присъствие при тези нови планове за нарастване на силите и тяхната готовност. 

 

Разполагането на американския пети корпус в Полша е знак, че ще изгражда командна структура на предна линия, подчерта ген. Събев. Може да обедини сили в рамките на 50 - 60 хиляди души за решително възпиране и недопускане в рамките на територията на балтийските държави, добави той.

 

Ген. Събев коментира, че изпращането на още 3 хиляди души в Румъния са заради войната в Украйна и евентуалното привличане на Приднестровието и Молдова в конфликта. "Засега няма такива преки индикации, но никой не е сигурен докъде ще достигнат амбициите на Путин в тази агресивна война, ако успее да овладее и Донбас".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени