Ген. Съби Събев с анализ: Четири месеца руска агресия срещу Украйна – позор за Русия, страдания и слава за Украйна

"Руските военни части след четири месеца война са изтощени, деморализирани, демотивирани и с намаляващ числен състав", казва той

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев

В профила си днес ген. Съби Събев написа: Поредният ми кратък анализ за агресивната война на Русия срещу Украйна:

Четири месеца руска агресия срещу Украйна – позор за Русия, страдания и слава за Украйна. 

 

Изтече и четвъртият месец на руската агресия срещу Украйна, а краят на войната не се вижда на хоризонта. Над 7,7 млн украинци вече са напуснали страната си от началото на руската инвазия и около 10 млн. са разселени в централните и западните региони на Украйна. Разрушени са още градове и села на страната.

 

Само загубите на украинската инфраструктура се изчисляват на повече от 100 млрд. щ. долара, като най-много щети са нанесени на Мариупол, Харков, Чернигов, Северодонецк и Лисичанск.  Вече два месеца руската офанзива за превземането на Донбас буксува, с много бавен напредък и много жертви. Провалиха се и трите руски плана за обкръжаване и унищожаване на украинските войски в Донбас. Претърпя крах и руската киберофанзива срещу Украйна.


За четири месеца война руските войски успяха да завземат още 13% от украинската територия довеждайки окупираната територия на Украйна до 20%. Но всичко това е с цената на големи загуби в личен състав, бойна техника и оборудване, които става все по-трудно да се крият от руското общество. По украински данни към 24.06.2022 г., загубите на руските войски са: личен състав – около 34 500 души; танкове – 1507; бойни бронирани машини – 3 637; артилерийски средства – 759; РСЗО – 241; самолети – 216; вертолети – 183; средства за ПВО – 99; безпилотни летателни апарати – 622; крилати ракети – 137; кораби и катери – 14; автомобилна техника и цистерни за гориво – 2 553.

 

Руските военни части след четири месеца война са изтощени, деморализирани, демотивирани и с намаляващ числен състав, а попълненията стават все по-проблемни.


Четвъртият месец от руската инвазия  е характерен с битката за Донбас, която се прояви главно като артилерийска битка, при над десетократно руско превъзходство в големокалибрена артилерия и реактивни системи за залпов огън (РСЗО), които сриват със земята улици, квартали, градове и разорават отбранителни позиции.

 

Това нанася значителни загуби и принуждава украинските бранители да се изтеглят от отделни позиции и малки населени пунктове. Най-горещата точка в Донбас от близо месец е гр. Северодонецк, за превземането на който руските войски са съсредоточили своите основни сили и артилерия.


В последният месец на войната Русия не постигна целта си до консолидира контрола си над целия Донбаски регион. На път е до постигне това само в Луганска област. На пътя на руските войски е р. Северски Донецк, а нейните мостове са вече разрушени. Опитите да бъде форсирана преди месец завършиха катастрофално за руските войски. За да избегнат загуби при поредно форсиране, руските сили напреднат от юг по десния бряг на реката към Лисичанск.

 

Но Украйна продължава да задържа и отбранява около 40% от територията на Донецка област. Използвайки особеностите на терена в Донбас, изградената отбрана  и ефективни тактики, украинските войски успешно се противопоставят на руското настъпление, като го забавят в максимална степен и нанасят значителни загуби на руските войски.


Неуспехът да нанесе значително поражение на украинските войски в Донбас преди настъплението си, е провал и на руската стратегия във втората фаза на войната срещу Украйна. Руските войски се опитват да компенсиран този провал с непрекъснати артилерийски обстрели и засилено използване на авиацията си в Донбас, както и с удари с крилати ракети на градове в тила на украинските сили.


Отбраната на Донбас, като цяло, не бе пробита, независимо, че руските войски са почти овладели Северодонецк и напредват към Лисичанск. Но и овладяването на тези два града в Луганска област няма да бъде повратната точка за Русия в нейната агресивна война. Омаломощавайки руските сили около Северодонецк, украинските бранители не допуснаха руско настъпление в други направления и създадоха условия за контраатаки на украинските сили в Херсонска и Харковска област. Решителен прелом във войната в полза на Русия не е постигнат, независимо от отстраняването на някои командващи на руските сили.  


В своето настъпление в Донбас Русия продължава да разчита на тактически рейдове, не само с батальонни тактически групи, но вече и с групи в състав на роти и взводове, което няма как да доведе до значителен пробив в украинската отбрана. С основание може да се твърди, че войната в Украйна се превръща във война на издръжливост и изтощение. Тази война се води централизирано от Русия и децентрализирано от Украйна, което определя и успешната съпротива на украинците.


В окупираните райони на Херсонска, Житомирска и Харковска област, руските войски са на отбранителни позиции, които укрепват с няколко отбранителни линии, за да предотвратят и отразят украински контраудари. В тези райони се засилва украинската партизанска съпротива, която пречи на установяването на руски административен контрол в тях и на мерките за русификация на населението в тях, включително натискът за получаване на руски паспорти. 


В Херсонска област украинските войски са в настъпление и вече са се доближили на около 15 км до областния център гр. Херсон. Преди това украинските сили проведоха тактически настъпателни операции и успяха да ликвидират руските плацдарми на западния бряг на р. Ингулец, както и да си възвърнат редица малки населени пунктове. Украйна атакува с дронове и Змийския остров  в Черно море, както и руски сондажни платформи край Крим.


Оръжейните доставки за Украйна, макар и по-бавно от очакваното се увеличават и при постигане на артилерийски паритет, може да се очаква прелом във военните действия в полза на Украйна. Вече са пристигнали и първите РСЗО "Химарс". От особена важност е до постигането на този паритет Украйна да издържи, дори да бъде принудена да се оттегли напълно от Луганска и по-голямата част от Донецка област. 


Основна цел на руските войски в близките дни и седмици и превземането на градовете Лисичанск и Славянск, към който се опитват вече месец без успех да напреднат от района на Изюм на юг и в западна посока от Лиман. Ожесточената битка за Донбас продължава, при нарастващи загуби и за двете страни.

 

Попълването на руските загуби, обаче, става нарастващо проблемно и руските части са принудени да водят боеве с намален личен състав и вече със стара бойна техника, извадена от военновременни складове. Значителните загуби, обаче , могат да доведат и до спиране на руското настъпление, поради изтощаване на настъпателния потенциал на руските сили в Донбас. 


Ако Русия не успее да овладее в следващите 1-2 месеца градовете Лисичанск, Славянск, Бахмут и Краматорск, с висока вероятност може да се предвиди, че тя ще загуби битката за Донбас. И обратно, ако Украйна задържи  в същия период последните три града и с постъпилото от Запада тежко артилерийско и друго въоръжение премине в контранастъпление, то тя ще спечели тази битка, което ще предопредели и успешния изход на войната за нея. Очевидно, водещата роля в тази битка ще продължи да бъде на артилерията и РСЗО.


Вижда ли се краят на войната? По някои твърде оптимистични руски прогнози, войната може да продължи до края на 2022 г., когато се очаква Русия да постигне основните цели на инвазията си, което е малко вероятно, ако Русия не проведе открита частична мобилизация и подведе свежи сили към двата фронта на войната.

 

Реалистичните прогнози са войната да продължи по-дълго, докато Украйна възвърне загубените си територии, поне до положението преди 24 февруари. Не трябва да се очаква, че Украйна ще се съгласи да преговаря при руски условия и окупирана 20% от националната й територия. 
Западната демократична общност ще продължи да засилва военната си помощ за Украйна и няма как да приеме агресивното откъсване на територия от една европейска държава в 21-ви век.

 

Великобритания се ангажира да обучи нови 10 000 души за украинската армия. Лоша новина за Русия и  добра за Украйна, е че страната получи статут на кандидат-член на ЕС. Това ще мобилизира още повече украинското общество да доведе до успешен край защитата на страната си.


НАТО ще се разшири с още две скандинавски държави и ще засили своя военен потенциал. Очаква се и ЕС да засили военната си мощ и да допълва по-успешно Алианса в отпора на руската агресивна политика. С приемането на новата Стратегическа концепция на НАТО в края на този месец, се очаква до края на годината засилване на съюзното предно присъствие в източната зона на отговорност и развръщане на повече сили в източноевропейските съюзни държави, включително на територията на България.

 

Укрепването на източния фланг на НАТО ще намали военното напрежение срещу Украйна, тъй като Русия ще бъде принудена да пренасочи част от силите си към западните и северозападните си граници.

Screenshot
Screenshot Източник: От фейсбук профила на ген. Съби Събев

 

Още от "Мнения и анализи"

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени