Ген. Съби Събев: Украйна нанесе тежки загуби на агресора, евентуален щурм на Киев ще е катастрофален за руснаците

Руските войски започнаха да прилагат сирийската си тактика - обкръжаване и разрушаване на населени места, избиване на населението и принуждаването му да емигрира

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев Източник: Скрийншот/YouTube

Ген. Съби Събев

Фейсбук

Двадесетият ден на агресивната война на Путин срещу Украйна, двадесет дни украински героизъм и твърда воля за отбрана. Малко хора вярваха, че Украйна ще издържи три седмици тази престъпна агресия. Разтеглила силите си за отбрана на 3 000 км фронт на север, изток и юг страната твърдо се отбранява и не позволи на руските войски да напреднат дълбоко във вътрешността на Украйна. Нанесе тежки загуби на агресора, които принудиха Путин да търси подкрепа от чеченци и сирийски наемници, както и да се опита да въвлече във войната и други страни от ОДКС.
 
Успя само да въвлече Беларус, като нахлу от нейна територия в Украйна и заплаши столицата Киев. Оказа се, че основният удар на руската армия бе от юг, от Крим, където бе постигнат частичен успех и земна връзка на полуострова с Донбаския регион. Но обкръженият от 10 дни Мариупол продължава да се съпротивлява, което озлоби агресора и започна терор срещу града и населението в него, с непрекъснати обстрели и затрудняване евакуацията на неговите граждани. Над 2 500 жители на Мариупол вече не са сред живите.
 
Руските войски започнаха да прилагат сирийската си тактика - обкръжаване и разрушаване на населени места, избиване на населението и принуждаването му да емигрира. Днес същата се прилага към градовете Харков, Чернигов, Суми, Херсон и Николаев. На удари се подлагат болници, училища, жилищни сгради, убити са вече 90 деца и над 100 са ранени, резултат на безсилието и яростта на агресора. По всичко изглежда, че подобна участ очаква и Киев. Но украинските бранители с иновативни тактики дават твърд отпор и нанасят все по-големи загуби на противника.
 
А евентуален щурм на Киев, ще е катастрофален за руските войски. Вече над 30 ББГ на руските войски са извадени от строя, над 12 000 военни загубиха живота си, сред тях и трима генерали, десетки руски самолети и вертолети са унищожени, както и стотици танкове и други бронирани машини. Десетки хиляди са ранени, има и доста пленени. Руското обществено мнение се събужда, стотици хиляди протестират, хиляди да арестувани от полицейските сили. Несъгласие с войната изразяват както обикновени руснаци, така и интелектуалци, военни и дори олигарси.
 
Украйна се нуждае от военна и хуманитарна помощ и много държави я оказват. България се въздържа да се присъедини към други съюзни държави в предоставянето на военна помощ на Украйна, за да се отбранява още по-успешно. Ограничаваме се само с хуманитарна помощ. Така страната ни се дискредитира като съюзник в Алианса и страна-партньор на Украйна. Има партии в нашия парламент, включително в управляващата коалиция, които трупат тясно партийни дивиденти в тази кризисна ситуация. И пречат страната ни да заеме по-решителна позиция в тази криза на сигурността в нашия регион. Има мнозина, които упрекват НАТО, чене намесва и не налага зона забранена за полети в украинското въздушно пространство.
 
Но само ООН има право да наложи такава зона и да оторизира държави или организации да я наложат. Очевидно с правото си на вето в СС на ООН, Русия ще блокира такава мярка. Намесата на НАТО без оторизация на ООН, не е решение, тъй като ще е нарушение на Вашингтонския договор и разширяване на конфликта извън границите на Украйна. Ако Путин провокира конфликт с НАТО, това вече ще е самоубийствено за руския президент и Русия. Като основен инструмент за въздействие срещу Путин остава ожесточаването на санкциите и пълната изолация на Русия от Европа и света, както и засилването на военната и хуманитарна помощ за украинската държава. И това вече е в ход.
 
Публикацията на ген. Съби Събев във Фейсбук
Публикацията на ген. Съби Събев във Фейсбук Източник: Facebook

Още от "Мнения и анализи"

Анализатор: Днешна Русия с бързи темпове се връща към времената на хановете от Златната орда

Цялата антиукраинска и антизападна истерия в Русия се подклаждаше с години, заявява известния руски телевизионен журналист, блогър и автор на канала “Набутови” в YouTube Кирил Набутов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени