Ген. Съби Събев: За първи път в историята си НАТО привежда в по-висока готовност силите си за бързо реагиране

По думите му, ако трябва да има подсилена и у нас има многосъюзна национална група - от това не трябва да се прави политика, а да се приеме

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев Източник: NOVA NEWS

НАТО привежда в по-висока готовност силите си за бързо реагиране за първи път в историята си. Това означава, че те имат готовност по сигнал да се разгърнат в регион или страна, къде има криза на сигурността - това могат да бъдат източноевропейските държави, включително и България.

 

Това заяви предbTV ген. Съби Събев, представител на България във военната квартира на НАТО. Това е задействане на плановете за защита и можем да имаме възражение, ако главнокомандващият на силите на НАТО смята, че трябва да има подпомагаш контингент, уточни той.

 

Той очаква да пристигне многосъюзна национална група и допълнително кораби в Черно море. По думите му, ако трябва да има подсилена и у нас има многосъюзна национална група - от това не трябва да се прави политика, а да се приеме. Имало е кораби в Черно море, но Събев не знае дали са още там.

 

По въпроса за европейската отбрана той смята, че ЕС трябва да има защита и е нормално да се развие проект да разполага със сили, когато НАТО не реагира, но във времето се отлага. В заключение Съби Събев коментира, че Владимир Путин преследва своите цели и си е поставил задача да получи от Украйна неутралния й съюз, а страната е решена да гради стратегията си като суверенна държава.

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени