Генерал Бен Ходжис прогнозира: Провал в Украйна може да доведе до колапс на Русия. Никой вече не се страхува от руската армия

"Има центробежни сили, които ще разкъсат Путин", каза той в подкаст на ABS News Daily 

Ген. Бен Ходжис
Ген. Бен Ходжис Източник: МО на САЩ

Разпадането на руската държава може да изглежда като драматична прогноза, но някои експерти смятат, че войната на Путин с Украйна може да доведе до това, пише западната преса.

 

Пенсионираният генерал-лейтенант Бен Ходжис, бивш командир на американската армия в Европа, смята, че провалът на Русия в Украйна може да бъде началото на края за Руската федерация.

 

"Има центробежни сили, които ще го разкъсат", каза той в подкаст на ABC News Daily. "Вярвам, че трябва да сме подготвени за възможността от разпадане на Руската федерация.

 

Генерал Ходжис каза, че Русия не е успяла да постигне основната си цел: да върне Украйна към бившата Руска империя. Според него тромавата деветмесечна инвазия на Путин разкри три основни фактора, които биха могли да допринесат за пълния колапс на Русия в сегашния й вид.

 

"Първо" -  каза той - "това е така, защото многобройните грешни военни изчисления на Русия изложиха нейната армия като уязвима, слаба и корумпирана.

 

"Някои от 120-те различни етнически групи и малки републики, които съставляват Руската федерация, виждат това като свой шанс. Те знаят, че плащат цената", каза генерал Ходжис.

 

Много от тези малки етнически групи бяха особено силно засегнати от неотдавнашните опити на Русия да набере 300 000 войници за войната в Украйна: "Мисля, че някои от тях, като Дагестан и Чечня, например, виждат това като своя възможност най-накрая да излязат от руския империалистически контрол", каза той.

 

Генерал Ходжис предполага, че Чечения се готви за независимост, въпреки факта, че местният марионетен лидер Кадиров дава на Москва публична подкрепа за Украйна: "Той е явен поддръжник на нанасянето на вреда на Украйна. Но ако се вгледате внимателно, повечето войници от Чечня всъщност не участват в интензивни битки", каза той.

 

"Ако моята теория е вярна, той (Кадиров) основно пести силите си, за да може да пробие или да запази властта".

 

Матю Съсекс, старши сътрудник в Центъра за стратегически и отбранителни изследвания към Австралийския национален университет, нарече разпадането на Русия "пристигането на черен лебед". Според него експертите често забравят колко крехка може да бъде една мултиетническа държава.

 

"Войната е наистина голямо предизвикателство за авторитета на Путин, много по-голямо предизвикателство, отколкото той някога е бил изправен преди", каза Съсекс.

 

"Путин, въпреки всичките си недостатъци, успя да запази Русия единна. Няма гаранция, че който и да го замести, ще може да изпълнява същата роля".

 

Вторият фактор, който според генерал Ходжис може да доведе до колапса на държавата, е отслабването на руската икономика, особено нейната нарастваща неспособност да продава енергия и оръжия - два от най-важните износни стоки на Русия.

 

"Никой няма да се интересува от закупуването на руски оръжия, след като е видял реалното им представяне в битка", каза той - "И мисля, че Кремъл изигра газовата карта твърде рано, така че дори Германия имаше време да направи необходимите корекции".

 

В октомврийски доклад на Международната агенция по енергетика се казва, че нахлуването на Русия в Украйна може да доведе до спад на дела й в международната търговия с газ до 15% до 2030 г., което е спад от 30% миналата година.

 

В доклада на агенцията се казва, че загубата на Европа като неин най-голям пазар и по-строгите икономически санкции ще струват на Русия 1 трилион долара загубени приходи от износ на въглеводороди до 2030 г.

 

Но според Съсекс Русия може да се е предпазила от част от щетите, причинени от западните санкции, "отчасти чрез суверенни фондове и отчасти чрез високи цени на енергията".

 

"Той намери нови партньори и нови пазари, например в Индия и Индонезия", каза той. "Следователно не бих бил много сигурен, че икономическият колапс в Русия не е далеч".

 

Третата причина, поради която Русия може да се разпадне, според генерал Ходжис, е свързана с големината на страната и сравнително малкото население: "Русия ще трябва да поддържа контрол над различни етнически групи на континента и все пак да има силата да защитава границите си.

 

Мисля, че китайците гледат Сибир и казват: "Добре, това наистина е наша територия". И не мисля, че руснаците ще успеят да ги спрат", каза генералът - "Никой вече не се страхува от руската армия".

 

Падането на Русия може да има опустошителни последици. Генерал Ходжис смята, че международната общност не обръща достатъчно внимание на възможността за разпадане на Руската федерация.

 

Той казва, че сега е моментът да зададем трудните въпроси, да се поучим от грешките, допуснати при разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

 

"Случи се толкова бързо, че бяхме хванати неподготвени. Мнозина предполагаха, че Русия ще стане капиталистическа, демократична, всичко ще бъде наред и никога повече няма да се тревожим за руската агресия. Колко наивни бяхме", оплака се Бен Ходжис.

 

Руските запаси от ядрени оръжия са особено обезпокоителни: "Има хиляди ядрени оръжия и, разбира се, Иран би искал да получи част от тези ядрени оръжия", каза генералът.

 

"В сценария на разпадането на Русия можете да имате много нови ядрени държави, които ще бъдат разделени помежду си по етнически признак", каза на свой ред Съсекс.

 

"Това поражда опасения за ескалацията на конфликта и разпространението на национализма и за това как се контролират ядрените оръжия". Според Съсекс дестабилизиращият ефект от колапса на Русия по света ще бъде огромен.

 

"Това би било много дестабилизиращ фактор, тъй като имате постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, една от най-могъщите държави в света и тази страна на практика престава да съществува или се превръща в територия, разкъсана от граждански конфликти", каза той.

 

"Възможно е Русия да навлезе в период на демодернизация, превръщайки се в Северна Корея.

Нарастващото етническо напрежение и етническото съперничество ще ескалира, докато центърът просто не може да издържи повече и всичко започне да се разпада и да получите гражданска война, раздори, хуманитарни катастрофи и така нататък", казва експертът.

 

В същото време никой не може да даде точна прогноза. "Може да се случи утре или след шест години. Това може и да не се случи".

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени