Генерал Бен Ходжис: Украйна се нуждае от високоточни оръжия с голям обсег, които могат да ударят по всеки руски кораб, всеки руски самолет, всеки щаб, всяка ракетна площадка, всяка военновъздушна база

Според бившия командир на американските сили в Европа - "който контролира Крим, ще спечели тази война"

Ген. Бен Ходжис
Ген. Бен Ходжис Източник: МО на САЩ

Крим е най-важната част от украинската територия, която все още е окупирана от Русия. Това каза в интервю за Sestry пенсионираният генерал-лейтенант, бивш командир на американските войски в Европа Бен Ходжис.

 

"Това е, което ние наричаме "решаваща територия". И който контролира Крим, според мен ще спечели тази война. Не мисля, че ще има сухопътна офанзива на полуострова в близко бъдеще, но по един или друг начин това е остарял начин на мислене. Искам да кажа, че е важно първо да направим Крим неизползваем за руските войски", каза Ходжис.

 

 

За да направи това, каза той, Украйна се нуждае от високоточни оръжия с голям обсег, "които могат да ударят навсякъде".

 

"По всеки руски кораб, всеки руски самолет, всеки щаб, всяка ракетна площадка, всяка военновъздушна база. Следователно това ще направи Крим неподходящ за използване от Русия", подчерта американският военен.

 

Вторият компонент от деокупацията на полуострова според него е изолирането на Крим - тоест затварянето на единствените два маршрута, по които може да се стигне до там.

 

"Първият е незаконно построеният Керченски мост. А вторият е така нареченият сухопътен коридор, който минава от Ростов по Азовското крайбрежие през Мариупол и Бердянск до Крим. И мисля, че е възможно да се прекъснат и двата маршрута. С точен огън от голямо разстояние" – обобщи Ходжис.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени