Геновева Петрова: Поведението на Радев, граничещо с недопустимост, преля чашата

Обществото споделя разочарование, но вече гледа с един по-трезв реализъм на ситуацията

Геновева Петрова
Геновева Петрова

 Събитията, които се случиха след предсрочните парламентарни избори на 2 април, вместо да успокоят ситуацията, подействаха като тласък за нови политически турбуленции. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Геновева Петрова, изпълнителен директор на "Алфа Рисърч".

 

"Обществото споделя разочарование, но вече гледа с един по-трезв реализъм на ситуацията. Един от резултатите на новото ни проучване е, че гражданите си дават сметка, че няма възможност за идеален вариант и от всичко, което би могло да се направи, специално по отношение на излъчването на правителство, това, което беше направено, е най-приемливият вариант. Хората не дават безкраен кредит на доверие към политици, партии и институции, напротив - продължават да са изключително взискателни и техните очаквания за постигане на някакви резултати са доста по-високи, и по никакъв начин политическите представители не би трябвало да се чувстват по-спокойно. Това е изключително голяма отговорност към тях, която би могла да се обърне в едно по-отчетливо недоволство. Към момента хората изчакват", коментира Петрова.

 

Социологът отбеляза друга важна тенденция - доверието към президента, която през годините се е откроявала като фигурата и институцията с най-високо одобрение: "И в момента е такъв, на фона на всички останали, но има много отчетлив продължителен спад на доверието към него и на одобрението на неговата дейност до степен, че практически имаме първо по рода си, откакто Румен Радев заема поста на държавен глава, изравняване на позициите между доверие и недоверие, т.е. при него също е приближена тази критична точка отвъд, която можем да очакваме евентуално обръщане на нагласите. Капката, която преля чашата, беше граничещото с недопустимост, от гледна точка на институционално поведение, отношение на президента към сформирането на правителството", добави социологът.

 

"Друга важна линия, която въздейства върху нагласата на хората през последните години към президента Румен Радев, разбира се, е отношението по геополитическите въпроси, във връзка с войната в Украйна, помощта на България за Украйна и този кръг въпроси, където неговата позиция не съответства на етикета, с който той често бива представен като натовски генерал", коментира Геновева Петрова.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени