Георги Харизанов: Изборните правила са изнасилени два месеца преди изборите

Конституционна криза означава два от конституционна предвидените органи да не функционират. В случая изборите, макар и предсрочни, няма да доведат до конституционна криза, смята доц. Наталия Киселова

Георги Харизанов
Георги Харизанов Източник: bTV

Политическият коментатор Георги Харизанов заяви в сутрешния блок на bTV, че противоречията от политическа гледна точка в изборното законодателство са толкова много, че едва ли изборите ще могат да бъдат проведени по тях. Харизанов цитира думи на журналист от БНР, който в свой анализ определя изборните правила като "изнасилени". По неговите думи българите в чужбина няма да бъдат облекчени в упражняването на правото си на глас. Георги Харизанов смята, че има големи неясноти, които могат да поставят предсрочния вот под риск. "Никога досега не са правени толкова мащабни и на парче промени", възмути се той.

 

"Не е случвало социалистите да връщат властта без бой", каза още Харизанов, визирайки информацията, че БСП ще върнат утре мандата за съставяне на правителство на Румен Радев.

 

"Конституционна криза означава два от конституционна предвидените органи да не функционират. В случая изборите, макар и предсрочни, няма да доведат до конституционна криза. Кризата в момента е политическа, защото няма воля за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание", заяви преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова, която също участва в предаването "Тази сутрин" по bTV.

 

Наталия Киселова
Наталия Киселова Източник: bTV

"За промените в Изборния кодекс – всички се фокусираха върху състава на ЦИК, а никой не обръща внимание на разширяването на възможностите за избирателно право за хора, които досега бяха по-ограничени – не само в страната, но и в чужбина, във връзка с карантинираните също. Има улеснение от гледна точка на кандидатите – как ще подават подписки. Има въпроси, които са отложени във времето като район "Чужбина" и въпросът с промените в избирателната система. Заявката е, че след изборите този въпрос отново ще се отвори", смята Киселова. 

 

Георги Харизанов "не вижда какъв е смисълът от консултациите при президента за сформирането на ЦИК". Доц. Киселова обаче коментарът на премиера Борисов, че президентът вече "държи и съдиите" е некоректен, защото той не може да избере когото си иска, а само сред предложените от партиите, а в правилата е посочено как да бъдат избрани членовете на ЦИК, ако партиите предложат повече кандидати.

 

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени