ГЕРБ печели 19,7-22,6%, "Има такъв народ" - 18,8-22,1%

Това показват усреднените данни на 6 агенции - "Алфа рисърч", Екзакта, "Сова Харис", "Маркет линкс", Център за анализи и маркетинг и "Насока"

Прогнозите на 6 агенции за изхода от вота на 11 юли
Прогнозите на 6 агенции за изхода от вота на 11 юли Източник: 24 часа

Повече от същото - 6-партиен парламент и вратичка за патриотите, виждат в прогнозите си шест социологически агенции в навечерието на вота. Изглежда, партиите на протеста пак не събират 120 депутати, което очертава коалиционна формула и в следващия парламент. 1% и надолу е дистанцията между ГЕРБ и "Има такъв народ" според данните, пише в анализ "24 часа". Социолозите виждат известна мобилизация сред избирателите на доскоро управляващата партия. Конкурентът ѝ обаче привлича значителна част от протестния вот към по-малки партии без шанс за парламента, но и на част от по-широката периферия на ГЕРБ.

 

Според "Алфа рисърч" и Центъра за анализи и маркетинг на Юлий Павлов в неделя първото място ще е за "Има такъв народ" с минимална преднина от 0,2-0,3%. Данните на 6-те агенции показват, че ГЕРБ би получил подкрепа между 19,7 и 22,6%, а "Има такъв народ" - между 18,8 и 22,1%. Продължаваща мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ може да обърне тази тенденция. Обратното, включването на повече младежки, емоционален вот, както и на вот от чужбина може да осигури преднина на ИТН, коментират от "Алфа рисърч".

 

Според Васил Тончев от "Сова-Харис" "ГЕРБ-СДС продължават да удържат образа си на силната формация Регистрираме обаче процес на постепенна ерозия в отношението към ГЕРБ вследствие на действията на служебното правителство". Социологът Юлий Павлов твърди, че ако пред урните в неделя отидат над 3,5 млн. българи, "Има такъв народ" ще бъде първа политическа сила. Но ако гласуващите са под 3,1 млн., тогава ГЕРБ ще остане лидер.

 

Най-мобилизирани да гласуват са електоратите на ДПС и на ГЕРБ-СДС, коментира социоложката Ели Дариева, която от 2020 г. оглавява новата социологическа агенция "Насока". По думите ѝ основната предизборна интрига е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. Другата интрига със символно значение е кой ще завърши първи - ГЕРБ-СДС или ИТН. Стабилна трета позиция има БСП с резултат между 15,5 и 16,9%, която е ограничила теча на избиратели към други леви формации и в неделя може да го подобри. "Демократична България" е четвърта с резултат между 10,6 и 12,8 на сто, като отстъпва четвъртата си позиция на ДПС - 10,9%, единствено в проучването на "Сова-Харис".

 

ДПС е с подкрепа от 9,5-11,4 на сто. Успехът и на двете формации е зависим от вота в чужбина, коментират изследователите. Шестият в 46-ия парламент според прогнозите е "Изправи се! Мутри вън!", която постига между 4,7 и 6,2%. Според "Алфа рисърч" платформата на Мая Манолова се характеризира с висока степен на обмен на избиратели с ИТН. "Българските патриоти" - ВМРО, "Воля" и НФСБ са на кантар, като единствено в прогнозите на "Насока" и "Сова-Харис" прескачат бариерата съответно с 4,4 и 5,4%. Останалите агенции регистрират между 2,9 и 4% подкрепа за тях.

 

Битката във втората половина от списъка на партиите, кандидати за властта, може да се окаже много по-интересна, смятат експерти, съдейки например по изненадващия резултат на "Българско лято" на изборите на 4 април. Сега формацията на Васил Божков печели между 1,2 и 2,5% подкрепа, но е силно зависима от чужбинския вот. Същото може да се твърди за резултатите на "Възраждане" (2,3-3,2%). Левият съюз за чиста и свята република засега е с подкрепа от 0,5 до 1,2%. Повечето социолози прогнозират, че делът на хората пред урните на 11 юли вероятно ще повтори този на 4 април - между 3,3 и 3,4 млн. От "Алфа рисърч" и "Екзакта" обаче прогнозират по-ниска активност - 47-50 на сто или между 3,1 и 3,3 млн. гласуващи българи. "Алфа рисърч" я обяснява с умора и разочарование от политическата конфронтация. Сред причините са, че 15,4% от анкетираните признават притеснения от машинното гласуване, 11,8% - от възможни опашки пред изборните секции заради забавено гласуване. Всеки 4-и от избирателите на БСП и всеки 3-и от тези на ДПС има такива притеснения.

 

Съмнения за манипулации на изборните резултати изпитват 12%, коментират от "Алфа рисърч". От "Сова-Харис" обаче виждат отлив от урните заради мерките срещу купен вот, които отговорните институции предприемат за ограничаването му. Според "Алфа рисърч" едва 7,8% са притеснените от зараза с коронавирус. 10% от твърдо решилите да гласуват заявяват, че ще изберат партията, която да подкрепят в оставащите дни до вота. "Този дял трудно може да преобърне цялата картина, но може да повлияе на крайния резултат в две посоки: първо, да определи победителя от изборите и второ, да "вкара", или да изкара" някои партии от парламента", твърдят от "Алфа рисърч". Малко под половината от интервюираните от Екзакта Рисърч Груп пълнолетни българи (48%) декларират готовност да гласуват на предстоящите парламентарни избори и заявяват, че вече са избрали за кого ще гласуват.

 

Още 12% са готови да гласуват, въпреки че към 5 юли все още се колебаят кого да изберат. Трудно е да се прогнозира колко от тях реално ще направят избор до деня на вота. Кампанията е повлияла на 12,4% от избирателите по данни на агенция "Насока". Ефектът ѝ е по-висок сред избирателите на "Изправи се! Мутри вън!" и сред привържениците на "Демократична България". Според "Сова-Харис" е сигурно, че ако и този път не се сформира правителство, разочарованието от новите формации ще добие значителни размери.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени