ГЕРБ-СДС мачкат всички с 24 %, ментетата от ДБ - шести

Напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите избори, са малко повече от половината живеещи в страната избиратели - 52%

Васил Тончев
Васил Тончев Източник: Сова Харис

Според социологическо изследване на "Сова Харис", извършено по поръчка на Dir.bg, ГЕРБ-СДС водят с почти 24 % пред БСП, която събира 16,7 % от вота. Разликата между първия и втория е над 7 %.

 

Партията на Кирил Петков и Асен Василев събира 15,6 %, а ИТН остават четвърти с 13,4 %. След тях са ДПС с 9,7, а 6-то място са се сринали на шесто място. ИБНИ е на ръба. Получените данни показват, че няма значителни промени в електоралните нагласи в сравнение с изминалите избори.

 

Ако днес се проведат парламентарани избори, за коя партия или коалиция бихте гласували
Ако днес се проведат парламентарани избори, за коя партия или коалиция бихте гласували

Избирателите се съмняват в успеха на новите партии: само около една трета смятат, че следващият парламент ще излъчи стабилно управление.

 

Само около една трета смятат, че следващият парламент ще излъчи стабилно управление
Само около една трета смятат, че следващият парламент ще излъчи стабилно управление Източник: Dir.bg

Почти толкова са и тези, които са настроени песимистично, а останалата една трета не могат да преценят.

 

Ще гласувате ли на предстоящите избори
Ще гласувате ли на предстоящите избори Източник: Dir.bg

Напълно сигурни, че ще гласуват на предстоящите избори, са малко повече от половината живеещи в страната избиратели - 52%. Това показва, че в следващата неделя до урните се канят да отидат около 3 милиона души. В сравнение с последните парламентарни избори от юли "Сова Харис" регистрират увеличение с около 200 000 гласа, но в сравнение с тези от април намалението е в същия размер.

 

За кого бихте гласували на президентските избори
За кого бихте гласували на президентските избори Източник: Dir.bg

Според данните, в рамките на кампанията няма съществена промяна в нагласите. Настоящият президент продължава да е фаворит за следващия мандат. Нещо повече, подкрепата за Румен Радев и Илияна Йотова има шанс да премине границата от половината от гласувалите на първи тур. Останалите основни кандидати като Анастас Герджиков, Лозан Панов и Мустафа Карадайъ не успяват да излязат извън рамките на подкрепата на партиите, които стоят зад тях. Периодът за налагане на техните кандидатури се оказа твърде кратък и засега мажорително те не стоят убедително.

 

За кого бихте гласували на балотаж на президентските избори
За кого бихте гласували на балотаж на президентските избори Източник: Dir.bg

Ако има балотаж, съперник на Румен Радев с най-голяма вероятност ще бъде кандидатът на най-масовата партия ГЕРБ. Обявената от ДПС подкрепа на втори тур за Анастас Герджиков ще предизвика вълна от страна на привържениците на партиотичните партии и тези на промяната. При гласуването на втори тур в общественото мнение ще се възстанови разделението промяната срещу статуквото. Предварителните резултати показват, че на този терен Румен Радев остава фаворит в съотношение 2:1.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени