ГЕРБ-СДС печели парламентарни избори днес с 24,9 %! ПП-ДБ, които са втори са с 5 % надолу

Радев губи 7 % подкрепа само за няколко месеца и одобрението за него вече е 36 %

Ако днес се проведат избори за кого бихте гласували
Ако днес се проведат избори за кого бихте гласували Източник: Тренд

ГЕРБ-СДС печели парламентарни избори днес с 24,9 % пред ПП-ДБ, които са втори с 19,4 %. Ерозията в подкрепата за коалицията ПП-ДБ е 5 %. Трета е проруската партия "Възраждане" с 15,3 %, ДПС са четвърти с 13,5 %.

 

БСП са твърдо на пето място с 8,9 %, а последната партия, която влиза в парламента е ИТН с 4,3 %. Под чертата остават партия "Български възход" на Стефан Янев с 2,2 %, Левицата - 1,9. Не подкрепям никого избират 5,8 %. 

 

Одобрвате ли наскоро гласуваното редовно правителство с премиер Николай Денков
Одобрвате ли наскоро гласуваното редовно правителство с премиер Николай Денков Източник: Тренд

Близо една трета от българите одобряват кабинета на Николай Денков. Ерозия в подкрепата на ПП-ДБ от 5%. Спад в положителната оценка за работата на президента. Това са главните изводи от новото представително проучване на Изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

 

Как оценявате работата на парламента
Как оценявате работата на парламента Източник: Тренд

Оценката за работата на парламента стартира от много ниски нива. Само 11% от всички пълнолетни българи дават положителна оценка, докато отрицателната е 80%. Регистрираме спад в оценката за работата на президента от 7% за последните 3 месеца. Положителните оценки през март бяха 43%, докато през юни отчитаме 36%. Има покачване и при отрицателните с 5% - от 46% през март до 51% през юни.

 

Част от ерозията при президента се дължи на промененото отношение в негативна посока от страна на симпатизантите на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Вече две трети от тях споделят отрицателна оценка за работата на президента и малко над една четвърт – положителна.

 

Как оценявате работата на президента
Как оценявате работата на президента Източник: Тренд

По всичко личи, че конфликтът между Радев и ПП-ДБ от последните седмици е дал отражение. Правителството на Николай Денков стартира с одобрение от 32%, докато 43% не го одобряват. Привържениците на ГЕРБ в по-голямата си част подкрепят кабинета, но една четвърт от тях изразяват неодобрение. Сред гласоподавателите на ПП-ДБ одобрението напълно доминира.

 

Според 42% от пълнолетните българи, "партиите правилно направиха необходимите компромиси, защото е по-добре да има редовен кабинет". 37% пък смятат, че "партиите направиха безпринципни компромиси и по-добре беше да има нови избори". Електоратите на ГЕРБ и ПП-ДБ споделят в огромната си част първата опция.

 

Кои от следните твърдения са по-близо до вашето мнение
Кои от следните твърдения са по-близо до вашето мнение Източник: Тренд

От ДПС преимуществено също посочват първата опция, докато симпатизантите на останалите партии – втората. След 10-месечното управление на двата служебни кабинета на Гълъб Донев тествахме и оценката за тях. 35% дават положителна оценка (3% изцяло положителна и 32% по-скоро положителна), а 45% отрицателна оценка (31% по-скоро отрицателна и 14% изцяло отрицателна).

 

Как оценявате работата на служебното правителство на Гълъб Донев
Как оценявате работата на служебното правителство на Гълъб Донев Източник: Тренд

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени