ГЕРБ-СДС са категорично първа политическа сила, водят срещу ПП с близо 10%, показва последното изследване на агенция "Екзакта"

Седмица преди вота, около 43% от българите са напълно уверени, че на 2 октомври ще отидат да гласуват

Електорални нагласи според агенция Екзакта
Електорални нагласи според агенция Екзакта Източник: Екзакта

Според социолозите от агенция Екзакта ГЕРБ-СДС категорично е първа политическа сила с подкрепа 26, 4 % от заявилите, че ще гласуват. "Продължаваме промяната" е с близо 10%, събирайки едва 16,8 %.

 

 Трети са ДПС с 12,6 %, а БСП е четвърта политическа сила с 10,8 %. С почти идентичен резултат е "Възраждане" - 10,5 %. "Възраждане" изпреварва "Демократична България" в борбата за петото място. Коалицята ан Иванов и Атанасов събира 8 %. "Има такъв народ" получава 4,5% подкрепа, а "Български възход" - 4,2%.

 

Избирателите на ГЕРБ, на БСП и на ДПС са в най-висока степен мобилизирани, според нашите данни, при това още от самото начало на кампанията. В крайната фаза на кампанията регистрираме ръст на мобилизацията на електоратите на ДБ и на "Възраждане". Все още тече процес на мобилизация на електората на ПП.

 

Няма значими промени в мобилизацията на ИТН в сравнение с времето от началото на кампанията.Това е очаквано, предвид спецификите на този електорат. Електоратът на "Български възход" към 25 септември остава в по-малка степен мобилизиран.

 

Към 25 септември 16% от българите посочват, че твърдо са решили да гласуват на 2 октомври, но все още не са избрали за кого ще дадат гласа си. Този дял подсказва, че до самия край на изборния ден са възможни промени в подреждането на партиите с близки резултати, които не могат да бъдат отчетени надеждно седмица преди вота.

 

Специфика на вота
Специфика на вота Източник: Екзакта

Седмица преди вота, около 43% от българите са напълно уверени, че на 2 октомври ще отидат да гласуват, но съществува вероятност да настъпят промени в резултат на кампанията от последната седмица.

 

Към 25 септември са посочили, че със сигурност възнамеряват да гласуват около два милиона и четиристотин хиляди избиратели живеещи на територията на България. Ръст на активността може да дойде от заявилите, че ще гласуват, но все още нерешили за кого да дадат гласа си, а спад в активността може да настъпи в резултат на политическите изяви от последната седмица на кампанията.

 

Данните на "Екзакта” от настоящото изследване показват, че към 25 септември жителите на столицата и на градовете-областни центрове в по-малка степен възнамеряват да гласуват в сравнение с жителите на малките градове и на селата.

 

Настоящото национално изследване на Екзакта Рисърч Груп е проведено в периода от 20 до 25 септември, сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта Рисърч Груп".

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени