ГЕРБ води с 1,3% пред ПП-ДБ - получава подкрепата на 25,9 % от гласуващите срещу 24,6 % за "Промяната"

Сензационен обрат на дъното - "Левицата" и "Български възход" на път да прескочат бариерата

Проучване на Агенция "Сова Харис"
Проучване на Агенция "Сова Харис" Източник: ПИК

ГЕРБ води с 1,3% пред ПП-ДБ, шест партии влизат в парламента, а една е на границата.. Това показват данните от проучване на най-старата и най-достоверна социологическа агенция "Сова Харис" по поръчка на агенция ПИК. Изследването е направено в периода 18-24 март.


Когато доверието към дадена политическа сила надвишава степента на готовност да се гласува за нея, казваме, че тази партия има атмосфера, тоест има възможност да увеличава своята електорална подкрепа. В настоящото изследване регистрираме, че партиите, които получават най-високо доверие, са двете най-значими политически сили у нас: ГЕРБ (19,3%) и Продължаваме Промяната (17,5%). Трябва да отбележим обаче, че доверието почти съвпада с готовността да се гласува за тях. Атмосферата им се е свила до твърдото ядро от избиратели. Ако са налични политически субекти с близък профил, е възможно доверието да се прехвърля и от избиратели, за които първи избор е друга формация. Например сключването на предизборна коалиция между ПП и ДБ води до това гласоподаватели на едната формация да изразяват доверие и към другата. Когато прогнозираме изборния резултат, трябва да отчитаме и този ефект.

 

Резултатите от изследването показват, че партиите от второто ниво според електоралната подкрепа имат по-голяма възможност да привличат нови гласове.

Доверие, надвишаващо дела на гласуващите за тях, получават ДБ (14,5%), Български възход (13,9%) и Възраждане (13,0%). Ефект на преливане на доверие вероятно има и между БСП (11,8%) и "Левицата!" (9,6%). При ляво ориентираните формации също има потенциал за растеж. Доверието към ВМРО (7,8%) показва, че симпатизантите им още не са ги забравили, но че партията е изгубила актуалност в конкретната ситуация.

 

Коалиция "Заедно" (4,2%) се налага сред претенциозната градска среда, което е гаранция за положителна тенденция в бъдеще, но все още е неизвестна сред по-широките слоеве от населението. Рестартът на НДСВ (2,1%) засега е почти незабележим.

 

Имате ли доверие на следните политически партии
Имате ли доверие на следните политически партии Източник: ПИК

Резултатите от изследването показват, че не би трябвало да очакваме прилив на избиратели вследствие на предизборната кампания. 42,4% от всички гласоподаватели заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите на 2 април парламентарни избори. Това означава, че до урните се очаква да отидат между 2,7 и 2,8 млн. души.

 

Доколко сте сигурни, че ще гласувате на предстоящите избори на 2 април
Доколко сте сигурни, че ще гласувате на предстоящите избори на 2 април Източник: ПИК

Според направените заявления най-голяма подкрепа се очаква да получи коалицията ГЕРБ-СДС – 25,9% от действителните гласове. Следва я коалицията ПП-ДБ с близък резултат от 24,6%. Този резултат не достига сбора на подадените по отделно за двете партии гласове на последните парламентарни избори.

Очертава се оспорвана борба и за третото място между ДПС (12,8%) и Възраждане (12,6%). За БСП с 7,8% можем да заявим, че със сигурност ще влезе в следващия парламент, но на неуютното за доскоро водеща формация пето място. Регистрираните резултати показват, че "Левицата!" (4,1%) е на път да прескочи изборната бариера. Съвсем близо до тази възможност е и "Български възход" (3,9%). Засега тенденцията и на двете формации се очертава като положителна.

Според изследването не така стоят нещата с "Има такъв народ" (2,9%). Дали поради непокрити очаквания, или заради отделянето на водещи експерти от тази партия в нов политически субект, трендът при тях е в негативна посока. Вероятно за сметка на това коалиция "Заедно" отбелязва присъствие, което макар и да е далече от бариерата за влизане в парламента, получава доверие, което надхвърля 4-те процента.

 

Ако парламентарните избори са тази седмица, за коя партия или коалиция бихте гласували
Ако парламентарните избори са тази седмица, за коя партия или коалиция бихте гласували Източник: ПИК

В хода на кампанията стават ясни и мотивите, които стоят в основата при оформяне на политическата подкрепа от гласоподавателите. Според общественото мнение, най-сериозният проблем пред страната в момента е инфлацията. На второ място са високите цени и спекулата около тях. На трето място се посочва управлението на страната в условията на политическата криза. Като значим проблем се оценява и корупцията. Отношението към войната в Украйна се очертава като фон, а проблемите в здравеопазването и съдебната система са поставени на заден план.

 

Според вас кой е най-сериозният пролем пред страната
Според вас кой е най-сериозният пролем пред страната Източник: ПИК

Едва 20% от избирателите считат, че след парламентарните избори на 02.04.23 ще се излъчи стабилно управление, което ще ни преведе през кризата. Тези, които са на мнение, че заплетеният възел на българската политическа сцена няма да се разплете с тези избори, са почти три пъти повече – 57,7%. С липсата на оптимизъм можем да си обясним и ниския интерес към политическите процеси.

 

Смятате ли, че изборите ще доведат до стабилно управление, което да ни преведе през кризата
Смятате ли, че изборите ще доведат до стабилно управление, което да ни преведе през кризата Източник: ПИК

По въпроса за износа на оръжие от България за Украйна общественото мнение е още по-категорично: 17,8% са "за", докато против са 65,8%.

Трябва да отбележим, че по този въпрос политическата линия на президента следва нагласите на мнозинството от българското общество. Това се потвърждава и от отговорите на въпроса "Как трябва да се регулират отношенията между България и Русия в по-далечно бъдеще?".

 

Как трябва да се регулират отношенията с Русия в близко бъдеще
Как трябва да се регулират отношенията с Русия в близко бъдеще Източник: ПИК

Крайните позиции се застъпват от два почти равностойни дяла – България да се държи на възможно най-голяма дистанция (22,5%) срещу това България да се обяви против санкциите (19,3%). Превес (43,0%) получава умерената позиция, според която България трябва да спазва санкциите като лоялен партньор, но и да поддържа отношения като с близък съсед в региона.

 

Трябва ли България да изнася оръжие за Украйна
Трябва ли България да изнася оръжие за Украйна Източник: ПИК

Споровете около приемането на измененията в Изборния кодекс разколебаха увереността на избирателите в коректността на изборния процес. Все пак по-голямата част от хората – 48,8% - очакват, че служебното правителство ще осигури условия за провеждането на честни и демократични избори. Скептично настроените са 22,9%. Можем да се надяваме, че изборната администрация и този път ще бъде над политическите пристрастия и отново ще си свърши добре работата.

 

Служебното правителство ще осигури ли условия за провеждането на честни и демократични избори
Служебното правителство ще осигури ли условия за провеждането на честни и демократични избори Източник: ПИК

 

Още от "Мнения и анализи"

Асим Адемов: Мутренските подходи са били винаги използвани в общините, управлявани от кметове на ДПС

Моето искане към вас е да освободите не само страха в партията ви, а и страха в управляваните от вас общини, заявява евродепутатът от ГЕРБ-СДС към Доган

Прочетете повече прочетете повече

ISW: НАТО ще помогне на Украйна да спечели войната на изтощение срещу Русия

Избрани военни бази на САЩ в Европа въведоха повишени нива на готовност в отговор на засилените руски диверсионни и хибридни операции срещу съюзници от НАТО през последните няколко месеца

Прочетете повече прочетете повече

Горан Благоев: Новият патриарх, възпитаник на двама бивши агенти на ДС, не може да удовлетвори моите нужди като вярващ

Вярата, която е изстрадана, когато други са я предавали за постове и облаги, няма нищо общо с вярата, декламирана като държавна идеология

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени