ГЕРБ взима с 10 % повече гласове от ПП, бие и коалицията им с ДБ

"Възраждане" не качва, получава 10 % от вота

Електорални нагласи за предсрочните парламентарни избори 2023 г. според Екзакта
Електорални нагласи за предсрочните парламентарни избори 2023 г. според Екзакта Източник: Екзакта

Социологическата агенция "Екзакта" е първата, която е извършила изследване за електоралните нагласи в навечерието на поредните предсрочни парламетарни избори. 

 

Според данните, коита са получени коалицията ГЕРБ-СДС получава 26,6 % от вота на гласувалите. "Продължаваме промяната" са с повече от два пъти по-нисък резултат - 16,4 %. Изследването не е отробявената преди дни коалиция на ПП и ДБ, но дори и да се обобщят резултатите , които имат двете формации в това изследване, те отново ще получат по-малко от ГЕРБ-СДС. Изследването показва вот за ДБ в рамките на 7,3 %, които събрани с 16,4 % на ПП дават вот от около 23, 5 % - с цели 3 процента под резултата на ГЕРБ-СДС. 

 

Тук е важно да подчертаем, че подобно механично събиране на гласовете за ПП и ДБ е необективно, защото със сигурност резултатът ще бъде различен предвид непоносимостта на определени десни избиратели към левичарските практики на ПП и тяхната откровена обвързаност с кръгове около Путин, докато бяха в управлението.

 

На трето място е ДПС с 12,8 %, а на четвърто място застава БСП с 12 %. На пето място е "Възраждане", която получава 10 % от вота. Не се сбъдват прогнозите за повишаване резултата на проруската формация от Варна. 

 

Партията на Стефан Янев "Български възход" засега преминава прага от 4 %. Твърдо под бариерата за влизане в НС са ИТН, ВМРО, НДСВ и други. 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени