Хитър властови и бизнес проект на "Мутрите", които от днес вече не са "Мутри вън!"

Въпросното НПО на практика отнема правото на нормалните хора да протестират, когато са наистина възмутени

Отровното трио
Отровното трио

Живка Кехайова, Zarata.info

 

Ден преди започването на работа на новото 46-то Народно събрание, "Изправи се! Мутри вън!" се преименуваха на "Изправи се! Ние идваме!". Адвокат Николай Хаджигенов и пиар специалистът Арман Бабикян, които влязоха като част от Отровното трио в коалиция "Изправи се! Мутри вън!", обявиха, че създават неправителствена организация с името "Ние идваме!". От съобщението им до медиите става ясно, че целта е да се координират усилията на последователите и симпатизантите им от антиправителствените протести от миналата година в защита на човешките права, правовата държава, демокрацията и свободната пазарна икономика, съобщи БНР.

 

"Ние идваме", защото всяка власт трябва да знае, че винаги можем да дойдем на площада и никой не може да ни спре" – написаха създателите на новото НПО. Интересно, че до момента никой не обърна внимание на зловещата сянка на новото образувание, с което най-малката партия в парламента капитализира властта си по-добре от всички останали. Защото за разлика от по-големите, чрез "Ние идваме", те ще имат готова структура, способна да саботира всяка власт, която не се съобразява с тях.

 

На разположение ще им бъдат вече професионално протестиращи, а такива по нашите ширини бол. От една страна има достатъчно неспособни да се реализират по друг начин, от друга – достатъчно убедени, че заслужават повече, независимо какво означава това. Точно както има платени клакьори, сега може да има платени протестиращи, а защо не и претестна структура под наем за на който му трябва. Най-малкото, всяка власт, ако не иска да си има неприятности с улични изяви и подронване на имиджа, при това чрез един напълно законен и до днес демократичен инструмент – правото на мирен протест, ще трябва да държи под крилото си и да обслужва интересите на Мая и "Отровното трио, или дуо" – какво точно е в момента не е ясно.

 

Извратяването на демократичен инструмент в инструмент за натиск и насилие, е нещо много опасно. Можем да го видим, например, в историята на профсъюзите в определени времена в САЩ и в някои европейски страни, когато са се превърнали на същия принцип като "Ние идваме" в мафия, по-силна от истинската и са трябвали десетки години битка, за да бъдат вкарани в регулация и да се върнат към някаква предишна същност. Ще е тест както за политиците ни и то от всички партии, така и за гражданите – с всякакви симпатии, дали ще позволим създаването и действието на подобна структура НПО за протестиращи.

 

"Отровните" явно са си припомнили как в 90-те борците (ВИС, СИК, Седмиците…) – станаха "застрахователи", та четвърт век по-късно още има хора, които ги е шубе да се застраховат при истинските. А най-страшното е, че въпросното НПО на практика отнема правото на нормалните хора да протестират, когато са наистина възмутени, защото могат да ги вземат за наемници от ИДВАЩИТЕ.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени