Христо Грозев: Има загуба на единство в Украйна, но процесът е по-силен в Русия

Журналистът коментира и руското нападение с дронове и ракети срещу Украйна в новогодишната нощ, като според него става дума за психологическа атака

Христо Грозев
Христо Грозев Източник: Twitter

 Спадът в доверието към президента на Украйна Володимир Зеленски от страна на гражданите на страната е нормален процес. Разделението на обществото обаче е много по-силно на територията на Руската федерация, като дори има потенциал за смяна на властта в Кремъл. Това каза пред Нова телевизия българският разследващ журналист, работещ в САЩ, Христо Грозев.

 

"Има процес по загуба на единство, както е по време на всяка война. Но във всяка война би било така, това не е нещо уникално за Украйна. Украинското население губи много бързо доверието в своите политици, което не е лошо и което ги прави различни от Русия", каза той.

 

И прогнозира - в близките месеци, дори преди края на февруари, Зеленски щял да направи рокади в правителството в Киев, за да върне доверието във властта. "Защото част от хората около него наистина са загубили доверие, самият той продължава да бъде национален лидер и да има доверие от Запада, което е много важно, защото от Запада идват парите и оръжието", подчерта Грозев.

 

Журналистът коментира и руското нападение с дронове и ракети срещу Украйна в новогодишната нощ, като според него става дума за психологическа атака.

 

"И тя е много важна за Путин, за да покаже на вътрешното си население, че пред нищо не се спира, че няма никакви граници. И това не е единствения симптом, който виждаме през последната година - за него е важно да покаже, че наистина границите са прекрачени, като това се постигна и чрез вътрешнополитически репресии, които преди това не сме виждали, като например опитите за отравяне, поне 3 пъти, на руски журналистки. За него е много важно да изглежда жесток", влезе в анализ Грозев.

 

"Стагнация", т.е. замразяване на военните действия на фронта прогнозира още той. Аргументът - за Путин било важно до президентските избори, които са през март, да не създава негативно отношение сред населението. Население, което вече е разколебано в доверието си, особено жените и майките, чиито деца се сражават на фронта.

 

След вота обаче, предвижда Грозев, ще се влезе в "страшна фаза" - ще има нова мобилизация в Руската федерация, която можела да обхване до 1 милион души. Или поне такава информация Грозев чувал от свои източници там.

 

"Вече дали тези 1 милион души ще се явят във военкоматите и ще се запишат, е друг въпрос, но това е неговият план", смята Грозев. От силовият елит в Русия имало очакване да се повтори опитът за преврат срещу Путин, изпробван неуспешно от Пригожин, като сега всичко зависило кога въпросните хора, казва Грозев, могли да се организират.

 

"Когато смятат, че това е реално, убеден съм, тъй като и мои източници го твърдят - кои сме ние, за да кажем, че това е невъзможно? Има някакъв шанс и надежда да има някакъв вътрешен преврат, който да спре финансирането на войната или поне да се излезе от войната с някакъв спасяващ репутацията на Русия ход".

 

Христо Грозев влезе и в прогнози относно политиката в САЩ, като според него било "малко вероятно" Доналд Тръмп, който е сред радетелите за преосмисляне на политиката на Вашингтон към Украйна, да бъде избран отново на президентския пост през октомври.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени