Историк: В българското подворие в Москва служат руски, не български свещеници

Милен Вълчев е уредник на Регионалния исторически музей в Хасково

Милен Вълчев
Милен Вълчев Източник: Facebook

В Българското подворие в Москва, в църквата "Успение на Пресвета Богородица" на Таганка, няма български свещеници. Службите се извършват от четирима руски свещенослужители - протоиерей Владимир Голубцов, свещеник Алексей Себелев, свещеник Алексей Матвеев и дякон Сергей Калабин. Това заяви в профила си във фейсбук Милен Вълчев, уредник на Регионалния исторически музей в Хасково.

 

Милен Вълчев е историк, възпитаник на Великотърновския университет, изучавал история и журналистика в Пензенския държавен университет. Главен уредник на отдел "Нова история" в Регионален исторически музей - Хасково.

 

Той посочва, че службите в храма се водят на руски език, а празниците се отбелязват според календара на Руската православна църква. По думите му настоятелят на българското подворие - архимандрит Теоктист (Явор Свиленов Димитров) няма право сам да служи нито на български, нито на руски език. Позволено му е да води служби само в изключителни случаи, заедно с руските свещеници в храма, изтъква Вълчев.

 

Историкът посочва, че Българското подворие няма дори самостоятелна банкова сметка. Даренията за храма се събират чрез банковата сметка на подворието на руския патриарх Кирил, който заедно с българския патриарх Неофит са предстоятели на църквата.

 

Храмът "Успение на Пресвета Богородица" е предоставен за подворие на Българската патриаршия през 1948 г. На сайта на църквата се посочва, че тя е част от Московската епархия на РПЦ.

 

Професор Делян Николчев изтъква, че в диоцеза на автокефална православна църква действат само нейните правила. Според него това е причината службите да са от руски свещеници и според руския църковен календар.

 

По думите му посланик Елеонора Митрофанова се е отказала от реципрочни действия, защото наред с българския представител е трябвало да бъдат изгонени и двама руски свещеници. Така щеше да стане ясно, че "българската църква" в Москва спазва правилата на РПЦ, но руската в София нарушава Устава на БПЦ, добави Николчев.

 

Припомняме, че напрежението между България и Русия се нажежи през последните дни след решението на страната да експулсира трима духовници, сред които е предстоятелят на Руската църква в София. Според ДАНС свещениците са извършвали шпионаж.

 

В следващите дни се появи спора чия собственост е църквата "Свети Николай Мирликийски" и има ли прави руското посолство у нас да я затваря. Русия нарече казуса провокация и привика посланика ни в Руската федерация за обяснение.

 

Политици от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС призоваха главняит прокурор да се заеме с въпроса за собствеността на църква. В същото време българският патриарх Неофит назначи български свещеници, които да възобновят службата в храма.

 

 
 

 

Още от "Мнения и анализи"

Изследване на БАН опроверга руската пропаганда: Всеки втори е на мнение, че мястото на България на геополитическата карт

Предмет на изследване е колективната идентичност на съвременните български граждани, разгръщаща се по оста национална-наднационална-етническа и локална

Прочетете повече прочетете повече

The Economist: Доналд Тръмп е най-голямата заплаха за човечеството през 2024 г.

Какво би означавала победа на Тръмп на президентските избори в САЩ следващата година в свят, в който Русия, Китай и Иран координират усилията си за изграждане на нов световен ред

Прочетете повече прочетете повече

Д-р Любомир Канов: Америка взе от мен всичко, което можех да ѝ дам и аз получих от нея онова, което бях заслужил

Срещу годините, които посветих на своята работа и практика в Америка, аз получих заслуженото си място в тяхното общество, тяхното уважение и запазих личното си достойнство, което през всичките 40 години живот преди да емигрирам беше потъпквано в родната България

Прочетете повече прочетете повече

Прегръдката на Путин с Хамас е най-сериозното предупреждение за русофилите в Европа

Фактът, че Путин накара тези терористични чудовища да дойдат на официално посещение в Москва след това, което направиха на 7 октомври, трябва да разубеди всеки, че владетелят на Кремъл и неговият режим имат нещо общо с християнската религия или цивилизация като цяло

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени