Историци единодушни пред Zonanews: Фашистки режим на власт в България не е имало

С идването на власт на комунистите, България е преживяла диктатура, каквато никога преди не е виждала, категоричен е гл.ас. д-р Светослав Живков

Историците Веселин Янчев, Борис Стоянов, Даниел Вачков и Светослав Живков
Историците Веселин Янчев, Борис Стоянов, Даниел Вачков и Светослав Живков Източник: Колаж Zonanews/Facebook, ТВ Европа

При посещението си в Северна Македония премиерът Кирил Петков, без да иска, поради незнание, или нарочно - няма как да знаем - допусна пореден гаф, казвайки с много хъмкане и мънкане, че не бива да се говори за българи-фашисти, а за фашистки режим. Престъпленията на фашистките режими не бивало да се приписват на цели държави и народи, тъй като такива режими е имало из цяла Европа и те не можели да се представителни за една нация. Добре е премиерът да търси по подобни въпроси мнението на историци, а не на политпросветници от времето на соца, дори да са част от четворната коалиция.

 

Zonanews дава думата на историците. Живка Кехайова разговаря с четирима от тях:

Професор Веселин Янчев: У нас не е имало фашистки режим на власт. Трябва да разграничим нещата. Фашистки организации и фашистки прояви е имало. Имало е и въведени от българските правителства мерки, копиращи някои мерки на фашистки режими по онова време, но това е с оглед на условията, засягащи тогава България, засягащи политическите и военно-стратегическите цели на държавата. Науката отдавна е направила списък с критерии, които определят един режим като фашистки, или като нацистки и режимът в България по времето на цар Борис III не отговаря на нито един от тези критерии.

 

Гл. ас. д-р Светослав Живков: Фашистки формации и групи в България има, разбира се. Тогава ги има в цяла Европа, включително в Англия и са забранени чак след Втората световна война. Фашистките групи и формации у нас са безкрайно маргинални като политически структури - имат по 1-2% на избори, или по-малко. Въпросът е има ли фашистки режим на власт в България и отговорът е не. Защото дали има фашистки режим в една страна не се определя от външно-политическата й ориентация. Независимо дали доброволно сме стнали съюзници на Германия, или сме били принудени, това няма отношение към установения в страната режим. 

 

Добре е да се знае, че и приравняването на фашизма и нацизма не е коректно - спорове се водят и днес в цял свят. Важното е, че в България не е на власт нито фашистки, нито нацистки режим. Безспорно у нас режимът не е демократичен след 1934 година, когато военните идват на власт чрез преврат. Година по-късно цар Борис III успява да елиминира военните и "Звено" и установява свой авторитарен режим, но това е режим на царя. Той не съответства на критериите нито за фашистки, нито за нацистки режим, дори и само затова, че изброените са партийни режими - италианската фашистка партия маргинализира краля и налага тотално властта си, да не говорим за тоталната диктатура, наложена от Хитлер в Германия. Говорим за партийни вождове и партии.

В България режимът е царски.

 

Да, като съюзник на Германия сме принудени да вкараме в законодателството някои нацистки елементи като "Закона за защита на нацията", например, но това става под външен натиск. Царят не е въвел антиеврейско законодателство нито през 1935 г., нито през 1936 г... Режимът му е от тогава. Въвежда някои елементи едва през края на 1940 година, гласувани са от НС през декември и влизат в сила през 1941 г. с оглед влизането ни в Тристранния пакт, но режимът си остава същият - на цар Борис III.

 

Гл.ас. д-р Борис Стоянов: Фашистки режим на власт в България не е имало, но комунизъм е имало. Фашистки организации - да. Те стават популярни особено около Мусолини. Та той е имал привърженици на режима и идеите си дори след Втората световна война - в Аржентина, например. В България обаче няма нито фашистки режим, нито монархо-фашистка диктатура - последното е от клишетата на дошлите на власт през 1944 година комунисти, които така са оправдавали репресиите си. И с тяхното идване България е преживяла диктатура, каквато никога преди не е виждала. Борис III е бил много по-исторически грамотен и политически адекватен от сегашните ни политици. Сегашните не се интересуват особено от история. Видяхме го - историята не е важна, по-важен е самолет, с който няма кой да лети.

 

Проф. Даниел Вачков: Всички историци, които са изследвали тези въпроси изхождат от определени предпоставки. Заключението е, че класически фашизъм – такъв, какъвто има в Европа, в България няма по простата причина, че няма фашистка партия, която да се слее с държавата. Най-важното условие за наличие на тоталитарен режим – фашистки, комунистически, или друг, е наличието на партия, която да се слее с държавата. В периода 1941-1944 година, когато България е част от Тристранния пакт, тя приема определени символи, но дори в този период режимът не може да се нарече фашистки. Авторитарен режим - да, но фашистки – не.

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени