ISW: "Големият лош Запад" е истинският враг на Путин, не Украйна

Всъщност тезата на Кремъл, че Украйна и Запада в момента са заплаха за съществуването на Русия не е нова. Това е една от основните линии на руската пропаганда вътре в самата страна, която цели да оправдае войната в Украйна

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Россия24

Президентът на Русия Владимир Путин вижда истинския си враг в лицето на Запада, не в Украйна. Признанието си Путин направи в отговор на въпрос на руски военен за западната помощ за Украйна по време на среща в Московска болница на 1 януари. Тези думи обаче всъщност са намек, че Путин се бие в Украйна, за да победи Запада, който иска да затрие руската държава и народ.
 
Това посочват в своя анализ експертите от Института за изследване на войната (ISW). Путин заяви, че проблемът на Русия не е непременно, че Западът помага на Украйна, а страната сама по себе си не е враг. Владимир Путин нарече Запада "враг" на Русия и заяви, че Русия се бори в Украйна, за да победи Запада. Путин отговори на въпрос на руски войник за западната помощ за Украйна по време на среща във военна болница в Московска област на 1 януари, като заяви, че проблемът на Русия не е, че Западът помага на Украйна, а че Западът е "враг на Русия".

 

Той добави, че "самата Украйна не е враг (за Русия, бел.ред.)", но че западните играчи, "които искат да унищожат руската държавност" и да постигнат "стратегическото поражение на Русия на бойното поле", са врагове на Русия. Путин каза, че западните елити се опитват да разделят Русия на пет части и се опитват да го направят, използвайки Украйна, но ситуацията по фронтовете се променя и Русия "ще се справи (със Запада, бел. ред.) по-бързо", отколкото Западът ще може да се справи с Русия на бойните полета в Украйна.

 

Руски загуби в жива сила и бойна техника
Руски загуби в жива сила и бойна техника Източник: Ройтерс

Истината обаче е, че според военните сводки тази сутрин войските на Украйна са принудили руснаците да отстъпят от някои позиции в Запорожка област, а боевете в района на Авдеевка и Купян продължават и армията на Кремъл все още не може да пробие украинската защита, а търпят загуби в "индустриални количества", както се изрази бившият командир на баталона "Айдар" Евгений Дикий.

 

Всъщност тезата на Кремъл, че Украйна и Запада в момента са заплаха за съществуването на Русия не е нова. Това е една от основните линии на руската пропаганда вътре в самата страна, която цели да оправдае войната в Украйна.

 

Припомняме, че тя започна като "специална военна операция" за денацификация на Украйна, но впоследствие реториката на Кремъл леко се измени. Путин многократно е посочвал, че Западът има за цел да ликвидира Руската федерация и агресията му всъщност е отговор, целящ защита.

 

Кремъл
Кремъл Източник: РИА Новости

Военнопрестъпникът Путин дори стигна по-далеч, като заяви, че Украйна вече е "напълно унищожена", че от страната "не е останало нищо" и че тя "съществува само на подаяния", което няма нищо общо с реалността и е част от пропагандната война, която Кремъл води срещу свободния свят.

 

Според Института за изследване на войната Путин показва, че вижда потенциал за преговори между Русия и Запада, а не между Русия и Украйна, защото не възприема Киев като автономен играч. В същото време обаче тази реторика на руския президент показва, че той не възнамерява да преговаря добросъвестно с Украйна и ще опита да убеди Запада да предаде Киев чрез преговори. Вероятно Путин умишлено и фалшиво представя Украйна като пешка в конфликта, за да маскира целите си за установяване на пълен ефективен руски контрол над Украйна.

 

Всеки западен ангажимент за преговори за бъдещето на Украйна, които заобикалят Украйна, ще сигнализира на Русия, че може да наложи волята си върху страни, които смята, че са в нейната сфера на влияние, смятат анализаторите. От там посочват, че може да се стигне дори и до държави като Финландия и Молдова. 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени