ISW: "Група 13" със своите дронове "Магура V5" са проклятието за руския боен флот в Черно море

Към началото на февруари 2024 г. украинските сили са извели от строя около 33% от бойните кораби на Русия, включително 24 кораба и една подводница

Морски дрон Магура V5
Морски дрон Магура V5 Източник: CNN

През нощта на 4 срещу 5 март Украйна унищожи големия патрулен кораб проект 22160 "Сергей Котов" на Черноморския флот (ЧФ) край бреговете на Керченския проток. Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи на 5 март, че специалното подразделение на ГУР "Група 13" е извършило атаката срещу "Сергей Котов" с помощта на морски безпилотни летателни апарати "Магура V5", като е нанесло сериозни повреди по левия и десния борд на кораба, убило е седем моряци и е ранило шестима. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

ГУР отбеляза, че руските сили вероятно са успели да евакуират 52 други членове на екипажа, но че загубата на кораба е струвала на Русия общо 65 млн. долара. Украински източници отбелязаха, че на борда на "Сергей Котов" е имало хеликоптер Ка-29 или Ка-27, който украинските сили са унищожили заедно с кораба. Руски вътрешен източник твърди, че след първоначалния удар на морския дрон силите на БМФ са се опитали да изтеглят кораба обратно на пристанището, но щетите са били толкова сериозни, че корабът е потънал на пет километра от брега на нос Такил, югоизточен Крим. Корабът "Сергей Котов" е един от най-новите кораби на Кремъл и влезе в експлоатация едва през януари 2021 г.

 

Центърът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили (СтратКом) съобщи, че към началото на февруари 2024 г. украинските сили са извели от строя около 33% от бойните кораби на Русия, включително 24 кораба и една подводница. Руските военни блогъри реагираха на потъването на кораба "Сергей Котов", като разкритикуваха липсата на реакция от страна на руското военно командване на инцидента и отправиха по-широка критика срещу бюрократичната инерция на руския военен апарат. Руските военни блогъри твърдят, че това е четвъртото украинско нападение срещу "Сергей Котов" от началото на пълномащабната инвазия на Русия и че екипажът е успял да отблъсне подобни украински атаки през юли, август и септември 2023 г. Известен свързан с Кремъл военнен блогър отбеляза, че "Сергей Котов" не е бил достатъчно оборудван, за да се защити от подобна атака, а много военни блогъри се питаха защо корабът не е разполагал със системи за защита от морски безпилотни летателни апарати, като се има предвид, че екипажът е преживявал подобни атаки и преди.

 

Един от известните военни блогъри заяви в публикация, публикувана на 5 март (която до момента на написване на статията е прегледана 1,7 милиона пъти), че руското военно командване не е реагирало на потъването на "Сергей Котов", защото никой не обича да казва истината на военното командване и че военното командване отказва да извлече важни поуки от минал опит, за да подобри армията. Друг блогър подчертава, че за руското командване би било много важно да изслуша екипажа на "Сергей Котов", за да подобри и модернизира военните кораби и отбранителните процедури в бъдеще.

 

Друг блогър отговори на тази оценка и заяви, че е изключително малко вероятно руското командване да направи това поради "административната гилотина" в руската военна бюрокрация, която не позволява подобно обучение и иновации, както и поради по-широката културна склонност на командването да прикрива грешки, вместо да ги отстранява. Гневът, който руските блогъри изразяват към руския военен апарат, представлява дългогодишен източник на недоволство за провоенно настроените военни коментатори. Мирослава Регинска, съпруга на хвърления в затвора ултранационалист и бивш руски офицер Игор Гиркин, публикува на 5 март архивно писмо, написано от Гиркин през 2018 г., в което Гиркин се оплаква от некомпетентността на руските командири, причиняващи смъртта на руски войници, и призовава за "репресии на сталинско ниво" срещу такива командири.

 

Гиркин подчертава, че всички ешелони на руското командване са пълни с такива "мърши", които допринасят за "хиляди големи и малки катастрофи, основани на некомпетентност, глупава безмерна алчност и незачитане на хората". Критиката на Гиркин от 2018 г. за неспособността и липсата на желание на руското командване да се справи с грешките си, да усвои научените уроци и да ги разпространи в цялата руска армия остава централен компонент на критиките в руското информационно пространство срещу руската военна машина почти шест години по-късно през 2024 г. Изглежда, че руските самолети продължават да нанасят сравнително голям брой удари с плаващи бомби в Украйна, въпреки съобщенията на украински официални лица, че през последните седмици украинските сили са свалили няколко бомбардировача.

 

На 4 март "Форбс" съобщи, че руски самолети Су-34, ескортирани от самолети Су-35, извършват по сто или повече излитания на ден за нанасяне на удари с плаващи бомби по украински позиции на разстояние 25 мили (около 40 км). На 5 март New York Times съобщи, че руската тактика се променя, за да се засилят операциите във въздушната област, и че "по-агресивната" въздушна подкрепа на руските сили на фронтовата линия е помогнала на руските сили да напреднат наскоро в Източна Украйна. Тези доклади предполагат, че руските военновъздушни сили поддържат висок темп на въздушни мисии със самолети в Украйна и вероятно са готови да търпят рискове със самолети, вероятно защото руското командване може да е решило, че положителните ефекти, породени от такива въздушни операции, надвишават разходите, свързани с изпълнението на такива мисии.

 

Руските сили използваха бомбени удари с тактически ефект при превземането на Авдеевка в средата на февруари и вероятно се опитват да повторят тези ефекти, за да подкрепят продължаващите настъпателни операции в други части на фронта. ISW не може да провери независимо украинските доклади за свалянето на няколко самолета Су-34 през последните седмици. Forbes съобщи също, че украинските сили използват предоставени от Франция плаващи бомби AASM Hammer, след като през януари 2024 г. Франция започна да доставя на Украйна по 50 такива бомби на месец.

 

Forbes отбеляза, че украинските сили преди това са нанасяли удари с осигурени от САЩ плаващи бомби Joint Direct Attack Munition (JDAM), но доставките на тези бомби са спрени поради неотдавнашната липса на американски помощи за Украйна. Русия и Китай задълбочават стратегическото си сътрудничество в областта на космическото пространство, включително сътрудничеството в областта на спътниковото наблюдение и космическите изследвания. Ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос Юрий Борисов заяви на 5 март, че Русия и Китай обмислят да доставят и построят атомна електроцентрала на Луната през 2032-2035 г.

 

Въпреки че предложението на Борисов за създаване на ядрена електроцентрала на Луната е странно, изявлението на Борисов е показателно за затоплянето на отношенията и желанието на Китай да развива дългосрочно стратегическо партньорство с Русия, за да се позиционира срещу Запада и евентуално да го застраши. През ноември 2023 г. руското правителство одобри руско-китайското споразумение за сътрудничество в областта на космическите изследвания до 2027 г., което Роскосмос и Китайската национална космическа администрация (КНКА) първоначално подписаха през ноември 2022 г.

 

Споразумението очертава три етапа за разработване и изграждане на Международната научна лунна станция и съвместно изследване на лунната повърхност. През септември 2022 г. Роскосмос и CNSA подписаха и споразумение за съвместно разполагане на станции на руската спътникова навигационна система ГЛОНАСС и китайската спътникова навигационна система БейДу в шест руски и китайски града. Съобщава се, че Русия разработва космическо антиспътниково оръжие, а стратегическото космическо партньорство с Китай предполага, че е малко вероятно Русия да използва тази или подобна технология срещу Китай и че и двете държави биха имали взаимна полза от позиционирането на Русия срещу Запада чрез космически и спътникови технологии.

 

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на двама високопоставени руски командири за отговорността им за извършването на руски военни престъпления - за първи път МНС повдига обвинения на руски военни командири. На 5 март МНС издаде заповеди за арест на генерал-лейтенант Сергей Кобилаш, командир на Далечната авиация на руските военновъздушни сили, и адмирал Виктор Соколов, бивш командир на Черноморския флот (ЧФ), за ролята им във военните престъпления за насочване на атаки срещу граждански обекти и причиняване на прекомерни или случайни вреди на цивилни лица или щети на граждански обекти и престъпление срещу човечеството за нечовешки действия съгласно Римския статут в периода най-малко от 10 октомври 2022 г. до най-малко 9 март 2023 г. За последен път МНС издаде заповеди за арест за участие на руски длъжностни лица във военни престъпления в Украйна през март 2022 г. срещу руския президент Владимир Путин и назначената от Кремъл комисарка по правата на детето Мария Лвова-Белова за депортиране на украински деца в Русия.

 

Съобщава се, че руските сили разполагат с "черен пазар" за продажба на украински военнопленници, включително и към руски паравоенни групировки, които може би осъществяват собствена размяна на военнопленници с Украйна. Британският вестник The Times, позовавайки се на украинския говорител на Координационния щаб за третиране на военнопленници Петро Яценко и украински военнопленник, съобщи на 4 март, че чеченски паравоенни групи купуват украински военнопленници от други руски военни части на черния пазар за търговия с военнопленници. Съобщава се, че след това чеченските части използват украинските военнопленници в замяна на чеченски военнопленници, държани от украинските сили.

 

The Times посочва, че чеченските части вероятно се обръщат към черния пазар, тъй като в момента чеченските части в голяма степен изпълняват полицейски или логистични функции в тилните райони на Украйна, където има по-малко възможности за залавяне на украински военнопленници и размяната им за чеченски военнопленници. Times заявява, че макар в Женевската конвенция да няма членове, които изрично да забраняват търговията с военнопленници, тази практика вероятно е в нарушение на клаузата, че "никое специално споразумение не може да повлияе неблагоприятно на положението на военнопленниците".

 

Съобщенията за чеченски части, които очевидно провеждат собствена размяна на военнопленници с Украйна, предполагат, че някои паравоенни части в руската армия, като чеченските части "Ахмат Спецназ", вероятно не са включени в по-широката руско-украинска размяна на военнопленници на по-високо ниво. Руските военни блогъри многократно са критикували чеченските сили за тяхната некомпетентност и липса на участие в Украйна, а чеченските сили са били преместени в тиловите зони или в по-малко активни сектори на фронта след участието им в големи руски офанзивни операции през 2022 г.

 

На 5 март директорът на молдовската Служба за разузнаване и сигурност Александру Мустеата заяви, че Кремъл е започнал да провежда многогодишни хибридни операции, целящи дестабилизирането на Молдова и предотвратяването на присъединяването ѝ към Европейския съюз (ЕС). Мустеата заяви, че Кремъл провежда "безпрецедентно ниво" на хибридни операции, целящи да попречат на присъединяването на Молдова към ЕС и да я задържат в сферата на влияние на Русия. Мустеата заяви, че първият етап на руските хибридни операции е започнал с опити за компрометиране на местните избори през 2023 г. и че Русия възнамерява да се намеси и в предстоящите президентски избори в Молдова в края на 2024 г. и в парламентарните избори през лятото на 2025 г.

 

Мустеата заяви, че прокремълски молдовски политици, свързани с Кремъл, пряко или чрез руски и молдовски организирани престъпни групи, ще се опитат да прокарат проруски политики в молдовския парламент. Мустеата предупреди, че Русия планира да провокира протести и да подклажда междуетнически конфликти и икономически и социални кризи в Молдова, включително в проруския автономен регион Гагаузия и проруската сепаратистка република Приднестровие.

 

Мустеата заяви, че молдовските власти вече са забелязали увеличаване на използването на платформите на социалните медии за разпространяване на настроения срещу ЕС. ISW по-рано предупреди, че Кремъл може да засили хибридните операции, насочени към дестабилизиране и по-нататъшно поляризиране на Молдова преди присъединяването на страната към ЕС.

 

Превод: News.bg

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени