ISW: Иран копира тактиката на руските удари срещу Украйна

Подходът повтаря руските експерименти с комбинирани удари с балистични и крилати ракети

Израел и Иран
Израел и Иран Източник: Колаж

Иранската атака с дронове и ракети срещу Израел показва, че Иран се учи от Русия и хутите да провежда все по-опасни и ефективни операции, насочени както срещу Израел, така и срещу САЩ. За това предупреждава базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW).

 

Комбинацията от ирански безпилотни самолети и крилати и балистични ракети има за цел да обърка и смаже израелската противовъздушна отбрана, пише ISW. Част от операцията са и синхронизираните нападения на подкрепяни от Иран бойци в Ливан и Йемен.

 

Подходът повтаря руските експерименти с комбинирани удари с балистични и крилати ракети в Украйна, както и иранските безпилотни самолети за преодоляване на американските и европейските системи за противоракетна и противовъздушна отбрана.

 

Иран също така е извлякъл поуки от атаките на хутите срещу международното корабоплаване около Йемен, се казва в доклада на института. Хутите са използвали комбинации от ирански безпилотни самолети и ракети срещу американските системи за противовъздушна и противоракетна отбрана, което е позволило на Иран и хутите да изпробват и подобрят ударните си оръжия.

 

Продължаващото използване на проектирани от Иран безпилотни летателни апарати от многобройни врагове на САЩ и задълбочаването на връзките между страните, които ги използват, ще помогне на Техеран, Русия, Северна Корея и Китай да усъвършенстват използването на тези системи. САЩ, техните съюзници и партньори са изправени пред все по-свързана група от противници, които си помагат и се учат един от друг, резюмира ISW.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени