ISW: Киев очаква руска офанзива срещу Харков

Командващият Европейското командване на САЩ (EUCOM) генерал Кристофър Каволи предупреди на 10 април, че руските сили в момента имат артилерийско превъзходство пет към едно по фронтовата линия

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

Ефективното използване на безпилотни самолети от украинската армия на бойното поле не може напълно да смекчи недостига на критични боеприпаси в цялата страна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за германското издание BILD, публикувано на 10 април. За критичната нужда от помощ за снабдяване на украинската армия пише за пореден път в дневния си анализ Института за изследване на войната (ISW).

 

Неназован служител на НАТО каза пред Foreign Policy в статия, публикувана на 9 април, че украинските сили са използвали FPV дронове, за да "унищожат" над две трети от общия брой руски танкове, които украинците са "унищожили" през последните месеци. "Ройтерс" съобщи на 26 март, че украински военни са признали, че няма да могат да задържат фронтовата линия без артилерия и пехота. Украинските сили успяха частично да отблъснат ускореното темпо на руските механизирани атаки през последните седмици въпреки недостига на боеприпаси.

 

Командващият Европейското командване на САЩ (EUCOM) генерал Кристофър Каволи предупреди на 10 април, че руските сили в момента имат артилерийско превъзходство пет към едно по фронтовата линия. Това изявление е в съответствие с докладите на украински официални лица. Руските сили може да имат 10 към 1 артилерийско предимство "в рамките на няколко седмици", ако Съединените щати продължат да забавят предоставянето на военна помощ на Украйна. Зеленски и високопоставени украински военни наскоро предупредиха, че забавянето е принудило Украйна да отстъпи на бойното поле. Украинската армия не може да планира успешна контраофанзива или отбрана, без да знае кога и какъв вид помощ Украйна ще получи.

 

Зеленски обсъди с командващия украинските военновъздушни сили генерал-лейтенант Микола Олешчук на 10 април планове за пренасочване на украинската противовъздушна отбрана за защита на град Харков, срещу който руските сили наскоро засилиха ударите с ракети, дронове и планиращи бомби. Тази по-нататъшна реорганизация на украинската противовъздушна отбрана за защита на град Харков вероятно ще черпи от съществуващия украински арсенал от ракети и пускови установки, което ще разшири и без това ограничените възможности за противовъздушна отбрана на Украйна и ще предостави на руските сили възможност да използват допълнително отслабената противовъздушна отбрана другаде.

 

Спешните усилия на САЩ за укрепване на съществуващите способности за противовъздушна отбрана на Украйна остават недостатъчни, за да защитят Украйна от руски удари. Министерството на отбраната на САЩ на 9 април одобри възможната продажба на оборудване на стойност 138 милиона долара за ремонт и модернизиране на украинските системи за противовъздушна отбрана HAWK поради "спешната нужда" на Украйна да се защитава срещу руски въздушни удари, но призна, че евентуалното прехвърляне "няма да е промяна на основния военен баланс" в Украйна. Украинският външен министър Дмитро Кулеба наскоро подчерта, че "Пейтриът" може да сваля руски балистични ракети, което съветските системи на Украйна не могат.

 

Зеленски посочо още по-конкретно, че Украйна ще се нуждае от допълнителни 25 системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да разшири пълното покритие на ПВО над цялата територия на Украйна. Зеленски предупреди за заплахата от потенциална бъдеща руска сухопътна настъпателна операция, насочена към град Харков, която би принудила Украйна да преразпредели част от вече напрегнатите си човешки сили и материални способности далеч от други активни в момента и критични сектори на фронта.

 

Зеленски не изключва възможността за голяма руска настъпателна операция срещу град Харков и отбеляза, че руският президент Владимир Путин се е опитвал да превземе град Харков от началото на войната, тъй като градът има символично значение както за Русия, така и за Украйна. Украинските сили правят всичко възможно, за да попречат на Русия да превземе град Харков. Зеленски наскоро заяви пред CBS, че украинските сили също изграждат укрепления и отбранителни позиции близо до град Суми в отговор на докладваното значително натрупване на руски сили в съседна Брянска област.

 

Руска сухопътна операция срещу Харков в много близко бъдеще е малко вероятна. Но руските усилия за създаване на стратегически резерви и препозициониране на сили в театъра на бойните действия биха могли да позволят на руските сили да започнат офанзива към града през лятото. Украинската Върховна Рада разгледа и прие разпоредби от проекта на украинския закон за мобилизация на 10 април като част от продължаващите усилия за увеличаване на устойчивостта на украинската мобилизация в дългосрочен план. Комисията по национална сигурност и отбрана на Върховната рада на Украйна прие на 9 април второ четене на проекта за мобилизационен закон и го внесе за разглеждане в широката Върховна рада, което започна на 10 април.

 

Приета е разпоредба от закона, позволяваща мобилизацията на украински затворници, както и разпоредба, променяща наказателния кодекс на Украйна, за да увеличи наказанията за избягване на мобилизация. Съобщава се, че украинските власти премахнаха съществуваща разпоредба от проектозакона, която предвиждаше края на активната военна служба за мобилизирания персонал след 36 месеца служба. Говорителят на украинското министерство на отбраната (МО) Дмитро Лазуткин заяви на 10 април, че ще разгледат въпросите относно приключването на военната служба на лицата и ротациите на военнослужещите в отделен проектозакон.

 

Усилията на Украйна за създаване на по-устойчив мобилизационен апарат ще подпомогнат способността на армията да възстановява и да създава нови части. ISW обаче продължава да оценява, че осигуреното от Запада оборудване продължава да бъде най-важният решаващ фактор за способността на украинската армия да възстанови и увеличи своята бойна мощ. Руските официални лица продължават да показват, че не се интересуват от каквито и да било смислени преговори за войната в Украйна на фона на съобщението на Швейцария, че ще бъде домакин на глобална мирна среща на върха за войната на 15 и 16 юни.

 

Швейцарски официални лица заявиха, че Швейцария ще изпрати покани за срещата на върха на представители на над 100 държави и че срещата на върха ще включва обсъждане на различни мирни предложения, включително формулата за мир на Украйна и неясния мирен план от 12 точки на Китай. Руското посолство в Швейцария повтори предишни руски изявления, че Русия ще отхвърли всяка покана за срещата на върха и че всякакви дискусии за Украйна без Русия са безсмислени.

 

Руски официални лица многократно лъжливо са обвинявали Украйна и Запада за липсата на мирни преговори, въпреки многобройните публични руски изявления, в които се предполага или изрично се посочва, че Русия не се интересува от добросъвестни преговори с Украйна. Кремъл продължава усилията си да унищожи украинската държавност и идентичност и да отслаби фундаментално НАТО и не показа легитимни индикации, че е отворен за преразглеждане на тези цели.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се опита да омаловажи напрежението в арменско-руските отношения на фона на продължаващите усилия на Армения да се дистанцира от отношения с Русия в политиката и сигурността. На 10 април Песков заяви, че руският президент Владимир Путин и арменският премиер Никол Пашинян ще се срещнат в близко бъдеще, за да обсъдят "съществуващи въпроси" относно арменско-руските отношения. Песков заяви, че Армения е съюзник на Русия и че Русия се ангажира с Армения при предположението, че Русия и Армения могат да разрешат всички проблеми чрез диалог.

 

На 10 април Пашинян заяви, че арменско-руските отношения "не са в най-добрия си период" и че Армения "не е направила нито една грешна стъпка" в тези отношения. Пашинян заяви, че арменско-руските отношения преминават от "исторически" характер към "реални" отношения, което вероятно се отнася до нарастващото недоволство от неспособността и нежеланието на Русия да подкрепи арменските интереси в Нагорни Карабах и нарастващия арменски интерес към задълбочаване на сътрудничеството със Запада.

 

Пашинян заяви, че Армения все още обмисля дали ще участва в срещата на върха на Евразийския икономически съюз (ЕАИС) на 8 май и не спомена дали ще присъства на встъпването в длъжност на Путин на 5 май. Арменският външен министър Арарат Мирзоян обяви на 9 април, че няма да присъства на заседанието на Съвета на Общността на независимите държави (ОНД) на 12 април в Минск, въпреки че кремълската информационна агенция ТАСС твърди, че Армения ще изпрати заместник-министър. Арменският министър на високотехнологичната индустрия Мхитар Хайрапетян заяви, че Армения обмисля прекратяване на споразумение с Русия, което позволява на Русия да излъчва руски държавни телевизионни програми в Армения след съобщението на 29 март, че Армения е блокирала две от предаванията на руския пропагандист Владимир Соловьов.

 

Ръководителят на Руския следствен комитет Александър Бастрикин заяви, че Русия няма икономическа причина да внася чужда работна ръка, което е пряко противоречие на неотдавнашните усилия на руския президент Владимир Путин да оправдае настоящите миграционни закони на Русия пред своя ксенофобски ултранационалистически електорат. Бастрикин заяви по време на реч на Международния правен форум в Санкт Петербург на 10 април, че Русия няма икономическа причина да внася работници мигранти, особено работници от страните от Централна Азия. Бастрикин заяви, че узбекски правителствен служител веднъж попитал Бастрикин защо Русия приема толкова много мигранти и позволява на мигрантите да кандидатстват за руско гражданство, особено младите мигранти, за които Бастрикин намекна, че са опасни.

 

Бастрикин твърди, че "няма начин" Русия да преодолее докладваната тенденция на нарастваща мигрантска престъпност в Русия и твърди, че мигрантите в Русия не желаят да се асимилират в руската култура и общество. Руското министерство на вътрешните работи (МВД) публикува "криминогенен индекс" през януари 2024 г., който подробно описва кои мигрантски групи са по-предразположени към престъпна дейност и посочва, че броят на престъпленията, извършени от мигранти в Русия, се увеличава ежегодно от 2019 г. насам.

 

Бастрикин повтори мнение, позовавайки се на тези в социалните медии - че мигрантите, които са руски граждани, трябва да подпишат договори за военна служба и да се бият в Украйна, или трябва да се върнат в родните си страни. Руски блогъри и някои членове на Държавната дума по-рано оправдаха продължаващите принудителни усилия на Русия за криптомобилизация, като твърдят, че мигрантите трябва да се бият в Украйна, за да заслужат своето руско гражданство.

 

Путин заяви на 4 април, че бъдещият недостиг на работна ръка в Русия е "абсолютно сигурен" и че страната ще трябва или да внася работна ръка от чужбина, или да увеличи съществуващата производителност на труда. ISW продължава да оценява, че е малко вероятно Кремъл да одобри антимигрантски политики, които биха могли да влошат ситуацията с недостига на работна ръка в Русия, въпреки ксенофобските искания от страна на руските ултранационалисти за драстично намаляване - ако не и премахване - на миграцията към Русия. Противоречието на Бастрикин с Путин допълнително показва, че опитите на Кремъл да привлече ултранационалистически антимигрантски плам може да продължат да генерират несъответствия и противоречия с миграционната политика и реториката на Кремъл.

 

Превод: News.bg

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени