ISW: Кремъл пак притиска за пълна капитулация на Украйна

Москва не се интересува от добросъвестни мирни преговори с Киев

Украински военни
Украински военни Източник: УНИАН

 Кремъл продължава публично да дава знак за незаинтересоваността си от каквото и да е мирно споразумение, освен от пълна капитулация на украинското правителство и унищожаване на украинската държава.
 
Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в САЩ на 23 септември и отново заяви, че Украйна се нуждае от своевременна и непрекъсната военна помощ от страна на САЩ.

 

В интервю за "Ню Йоркър" относно "Плана за победа на Украйна", публикувано на 22 септември, Зеленски твърди, че Русия не се интересува от прекратяване на войната при разумни условия и симулира интерес към преговори.

 

Зеленски подчерта, че Украйна е поканила Русия да участва във втората среща на върха за мир в Украйна, но Кремъл не е проявил никакъв интерес да участва.

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 22 септември, че "няма алтернатива" на руската победа в Украйна, като повтори нежеланието на Русия да преговаря при условия, различни от украинската капитулация.

 

Песков също така определи НАТО и Запада като "колективен враг". Говорителят на руското министерство на външните работи (МВнР) Мария Захарова наскоро обяви, че Русия няма да участва във втората украинска мирна среща на върха или в други "подобни срещи на върха".

 

ISW продължава да оценява, че Кремъл не се интересува от добросъвестни мирни преговори с Украйна и че Кремъл само ще се позовава на концепцията за "мирни планове" и "преговори", за да подтикне Запада да окаже натиск върху Украйна за изпреварващи отстъпки по отношение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

 

За първи път през нощта на 22 срещу 23 септември руските сили нанесоха удари с планиращи бомби срещу град Запорожие.

 

Съобщава се, че наскоро високопоставен командир на руските Въздушно-космически сили (ВКС) се е самоубил поради конфликти в ръководството на неговото подразделение.

 

Наскоро руските сили напреднаха край Хлибок, Купянск и Покровск. Украинските сили наскоро напреднаха в Курска област.

 

На 23 септември руското правителство неофициално подкрепи законопроект, който ще позволи на руските власти да налагат глоби на лица, които насърчават "пропаганда без деца", вероятно като част от продължаващите усилия на Кремъл да се справи с демографския проблем на Русия

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени