ISW: Кремъл рутинно демонстрира фалшив интерес към преговори с Украйна като част от дългогодишна информационна операция

Путин и Кремъл значително засилиха своята експанзионистична реторика за Украйна от декември 2023 г. и все по-често показват, че Русия се е ангажирала да унищожи напълно украинската държавност и идентичност

Москва, Кремъл
Москва, Кремъл Източник: Pinterest

Западните медии продължават да съобщават, че руският президент Владимир Путин е заинтересован от договорено прекратяване на огъня в Украйна, въпреки че реториката на Кремъл и руските военни действия показват обратното. "Ройтерс" съобщи на 24 май, че според четири руски източника, които работят или са работили с Путин, той е готов да преговаря за прекратяване на огъня. Това признава настоящите фронтови линии и че Путин е готов да представи сегашния размер на окупираната украинска територия като руска военна победа на обществеността. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Западните медии съобщиха за подобен интерес от страна на Путин към договорено прекратяване на огъня или споразумение въз основа на изявления от неизвестни руски източници с предполагаема връзка с Путин или Кремъл през декември 2023 г. и януари и февруари 2024 г. Западните медии цитираха ограничен брой неуточнени американски и международни служители като потвърждение, въпреки че други западни медии съобщиха, че американски източници са отрекли да е имало официален контакт на Русия със САЩ по въпроса.

Кремъл рутинно демонстрира фалшив интерес към смислени преговори като част от дългогодишна информационна операция с цел да убеди Запада да направи отстъпки по отношение на украинската териториална цялост и суверенитет. Не е ясно дали неуточнените руски източници насърчават тези усилия или точно изобразявайки интересите и гледните точки на Путин.

 

ISW не може да определи истинността на твърденията, които рязко контрастират с руската официална публична реторика и действия. Путин и Кремъл значително засилиха своята експанзионистична реторика за Украйна от декември 2023 г. и все по-често показват, че Русия се е ангажирала да унищожи напълно украинската държавност и идентичност. Руските сили проведоха настъпателни операции през последните месеци, които имат за цел да постигнат оперативен значителен напредък и да сринат фронтовата линия, откриха нов фронт в Харковска област (която Русия не претендира чрез незаконно анексиране). Те се опитаха да нанесат дългосрочни щети на Украинските бойни способности и икономически потенциал при редовни широкомащабни ракетни и безпилотни удари.

 

Тези военни операции предполагат, че Кремъл е по-заинтересован от постигането на дългосрочната си цел за максималистка победа в Украйна, отколкото от всяко селище, което веднага би замразило фронтовата линия, където се намира в момента. Руски източници, които говориха със западни медии, също предложиха взаимно противоречиви характеристики на позицията на Путин по отношение на преговорите. Руски източници също казаха на Ройтерс, че Путин вярва, че Западът няма да даде на Украйна достатъчно оръжия, но разбира, че извършването на някакъв "драматичен" напредък на Русия ще изисква още една руска национална мобилизация.

Забавянето на западната помощ за сигурността сериозно ограничи украинския отбранителен капацитет през последните месеци и ако Путин вярва, че има граници на западната подкрепа за Украйна, тогава той логично би заключил, че подобни ограничения могат да се появят отново в средносрочен план и да позволят на руските сили със сегашните си способности за постигане на "драматични" печалби без извършване на по-широка мобилизация на работна сила или руската икономика.

 

Руски източник заяви, че Путин е загрижен, че една по-продължителна война ще генерира повече недоволни ветерани с лоши перспективи за работа и икономически ситуации, които биха могли да породят вътрешно напрежение. Въпреки че тази оценка е в противоречие с продължаващия хроничен недостиг на работна ръка в Русия и усилията на Кремъл да подготви руското общество за дълги военни усилия. Тези противоречия хвърлят допълнително съмнение върху точността, с която тези руски източници отразяват действителното мислене на Путин. Тези руски източници по-специално подчертават териториалните отстъпки като част от предполагаемото прекратяване на огъня, но рядко се занимават с по-широките стратегически цели на войната на Путин в Украйна. "Ройтерс" съобщи, че нейни руски източници са заявили, че Путин гледа на Русия, запазвайки контрола над окупираната в момента украинска територия, като на неподлежаща на обсъждане основа за преговори, а предишни западни доклади за отвореността на Путин към преговори по подобен начин подчертаха руските териториални желания. Bloomberg съобщи през януари, че два неуточнени източника, близки до Кремъл, са заявили, че Путин е сигнализирал на висши служители на САЩ, че може да е готов да се откаже от исканията за "неутрален статут" на Украйна и дори може в крайна сметка да се откаже от противопоставянето си на присъединяването на Украйна към НАТО.

 

Руските искания за украински "неутралитет" и мораториум върху разширяването на НАТО винаги са били и продължават да бъдат едно от основните оправдания на Путин за неговата инвазия в Украйна и всяка хипотетична отстъпка по тези искания би представлявала голямо стратегическо и риторично отстъпление от името на Путин, че Путин е изключително малко вероятно да се обмисля в момента. Путин също започна операцията в Украйна, за да смени украинското правителство с такова, което определи за подходящо, и да "демилитаризира" украинската армия, така че Русия да може едностранно да наложи волята си на Украйна в бъдеще, без да се сблъсква със значителна украинска съпротива. Прекратяване на огъня, което отстъпва понастоящем окупираната територия, би конкретизирало идеята, че украинската териториална цялост подлежи на преговори, прецедент, който Кремъл със сигурност ще преразгледа, за да настоява за допълнителни териториални отстъпки и да оспори изцяло идеята за украинска държавност.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Кремъл поддържа фалшиви представи за ред и стабилност

Русия и Венецуела подписаха меморандум за разбирателство, насочен към противодействие на "принудителните мерки", което вероятно ще покаже на Запада, че Кремъл има влияние в западното полукълбо

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени