ISW: Повече руски войници са загинали в битката за Авдеевка, отколкото са загинали през цялата съветско-афганистанска война

Целите на Путин остават унищожаването на НАТО като ефективен съюз, прекъсването на връзката между Съединените щати и Европа и изграждането на нов световен ред, в който гласът и силата на Русия са доминиращи

Руски загуби в жива сила
Руски загуби в жива сила Източник: ТАСС

Украйна продължава да се защитава от руската агресия и опитите на Кремъл да унищожи украинската държавност и идентичност въпреки нарастващите трудности две години след началото на пълномащабната руска инвазия. Това пише в последния си обзор на военните действият разположеният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

 

Преди две години Русия започна пълномащабна завоевателна война, за да свали украинското правителство и насилствено да установи проруски режим, твърдо контролиран от Москва. Руските сили навлязоха в Киев от няколко посоки и нанесоха удари по Харков, Херсон, Мариупол и други украински градове. Руският президент Владимир Путин очакваше украинците да посрещнат неговите сили или да избягат. Вместо това украинците се бориха за свободата си. 

 

Те спряха руските набези към градовете Киев и Харков, спряха руското настъпление към градовете Николаев и Одеса и се сражаваха с войските на Путин докрай по останалата част от линията. След това, въоръжена с опит, смелост, решителност и нарастваща помощ от Запада, Украйна отвърна на удара.

 

Украинските сили прогониха руснаците от Киев и от Харков и освободиха големи територии в Североизточна Украйна. Те освободиха град Херсон и изтласкаха руските сили от западния (десен) бряг на река Днепър. Те слагат край на заплахата за съществуването на Украйна за момента.

 

Руските сили напредват, но засега завоеванията им са много ограничени и на изключително висока цена. Повече руски войници вероятно са загинали в битката за Авдеевка, отколкото са загинали през цялата съветско-афганистанска война.

 

Путин обаче продължава да бъде смъртоносна заплаха за НАТО и за Украйна. В продължение на месеци Кремъл създава условия за провеждане на операции по хибридна война в балтийските държави и Финландия, а в момента участва в такива операции срещу Молдова.

 

Целите на Путин остават унищожаването на НАТО като ефективен съюз, прекъсването на връзката между Съединените щати и Европа и изграждането на нов световен ред, в който гласът и силата на Русия са доминиращи.

 

Интересите на Америка, Европа и американските съюзници в Азия и по света са неразривно свързани с подпомагането на Украйна да победи Русия.

Украйна ще бъде в много по-силна позиция, когато военновъздушните сили на страната получат първите изтребители F-16 през следващите месеци. В доклада се отбелязва, че само Съединените щати имат ресурсите да дадат на Украйна точно това, от което Украйна най-много се нуждае.

 

Ако Съединените щати в крайна сметка откажат тази помощ, тогава ситуацията наистина може да стане много сериозна. Институтът посочва, че войната далеч не е приключила и руската армия страда от много недостатъци, които ЗСУ използват.

 

"Руснаците се адаптират към дълги военни усилия в Украйна, но те не са ордите на Червената армия, увити в триумфалните знамена на победите през Втората световна война, за които Путин и неговите пропагандисти се представят", пишат от ISW.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени