ISW: Путин не се нуждае от мирни преговори, а от капитулация на Украйна

Той все още е уверен в оценката си, че Русия може да постигне победа, твърдят анализатори

Военнопрестъпникът Владимир Путин
Военнопрестъпникът Владимир Путин Източник: Getty Images

Руският диктатор Владимир Путин отказа да участва в каквито и да било смислени преговори за споразумение за прекратяване на огъня, вместо това той се нуждае от фактическа капитулация на Украйна, според анализ на Международния институт за изследване на войната (ISW).

 

Както напомня изданието, Путин коментира перспективите за прекратяване на огъня в Украйна и възможността за преговори на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, 4 юли.

 

"Вместо да покаже типичния си престорен интерес към такива преговори, той категорично отхвърли всеки процес на договаряне на прекратяване на огъня. Путин също отхвърли Върховната рада като възможна точка за контакт за преговори, въпреки че преди това беше заявил, че този орган е единствената легитимна украинска структура, с която Русия може да преговаря. Сега Путин нарече всички украински управляващи институции нелегитимни или неподлежащи на преговори", се казва в анализа.


От ISW допълват, че Путин многократно е представял Запада като негов партньор в преговорите, за да го подтикне към отстъпки по отношение на украинския суверенитет, но сега отхвърли всички посреднически страни като възможни посредници за споразумение между Украйна и Русия.

 

Всичко това показва увереност, че Русия може да преследва победа, като продължи пълзящия напредък в Украйна, продължителната подкрепа на Запада за Украйна и спечелването на война на изтощение срещу украинските сили.

 

Вместо това, отбелязват анализатори, Путин подчерта искането си за "демилитаризация" на Украйна като основно условие за всяко споразумение за прекратяване на огъня, настоявайки Украйна да се съгласи на необратима "демилитаризация".

 

Путин твърди, че Русия не може да позволи на украинските военни да се възползват от прекратяването на огъня, за да възстановят силите си, без да споменава, че самите руски сили почти сигурно ще се възползват от потенциално прекратяване на огъня по този начин. 

 

Анализаторите на ISW са уверени, че Русия ще се възползва от почивката след евентуално прекратяване на огъня, за да възстанови и разшири силите си и допълнително да мобилизира своята отбранително-промишлена база за бъдеща агресия, насочена към унищожаване на Украйна.

 

"Отхвърлянето от страна на Путин на всяко споразумение за прекратяване на огъня, което не предвижда капитулация на Украйна, също показва, че той е уверен в оценката си, че Русия може да постигне победа, като продължи пълзящото си настъпление в Украйна, надвие западната подкрепа за Украйна и спечели войната на изтощение срещу украинските сили", се казва в анализа на ISW.

Още от "Мнения и анализи"

Горан Благоев: Новият патриарх, възпитаник на двама бивши агенти на ДС, не може да удовлетвори моите нужди като вярващ

Вярата, която е изстрадана, когато други са я предавали за постове и облаги, няма нищо общо с вярата, декламирана като държавна идеология

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Кремъл поддържа фалшиви представи за ред и стабилност

Русия и Венецуела подписаха меморандум за разбирателство, насочен към противодействие на "принудителните мерки", което вероятно ще покаже на Запада, че Кремъл има влияние в западното полукълбо

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени