ISW: Путин продължава с ядрения шантаж срещу Запада

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW)

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Globallookpress

 На 28 юни руският президент Владимир Путин нареди производството и разполагането на ракети с малък и среден обсег на действие, които могат да носят ядрени оръжия, след като САЩ се оттеглят от Договора за ядрените сили със среден обсег на действие през 2019 г.

 

Това е част от продължаващата кампания на Кремъл за рефлексивен натиск с цел да повлияе на западните решения в полза на Русия. Освен това Кремъл последователно се опитва да разруши западното единство за военна подкрепа за Украйна. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

През последните месеци учения на САЩ и партньорите им включваха пускови установки, способни да изстрелват ракети, които могат да представляват променлива заплаха за Русия от местата на ученията.

 

Остров Борнхолм се намира на около 300 км от най-западния бряг на Калининградска област и на около 1400 км от Москва. Шести американски флот уточни, че учението на остров Борнхолм е включвало транспортиране на пусковата установка Typhon от сушата до брега като част от репетициите за защита на конвой, което предполага, че тези учения вероятно са включвали оръжия с по-малък обсег.

Още от "Мнения и анализи"

Горан Благоев: Новият патриарх, възпитаник на двама бивши агенти на ДС, не може да удовлетвори моите нужди като вярващ

Вярата, която е изстрадана, когато други са я предавали за постове и облаги, няма нищо общо с вярата, декламирана като държавна идеология

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Кремъл поддържа фалшиви представи за ред и стабилност

Русия и Венецуела подписаха меморандум за разбирателство, насочен към противодействие на "принудителните мерки", което вероятно ще покаже на Запада, че Кремъл има влияние в западното полукълбо

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени